Cilj dijaloga je priznanje nezavisnosti

0

A poštovanje suvereniteta od strane Srbije navodi se kao cilj koji se želi postići dijalogom, piše Koha ditore
 

Hodžaj: Sporazum o uzajamnom priznavanju

Šef kosovske diplomatije Enver
Hodžaj izjavio je danas u Briselu da Priština želi da se dijalog sa
Beogradom završi punom normalizacijom odnosa što podrazumeva i članstvo Kosova u UN i uzajamno piznavanje Srbije i Kosova. Vlasti u Prištini žele da se dijalog Beograd-Priština usmeri i završi potpunom normalizacijom, što znači puno uključivanje kosovskih Srba u kosovski sistem, članstvo Kosova u UN i puno uzajamno diplomatsko priznavanje Srbije i Kosova, rekao je Hodžaj u
raspravi u Evropskom parlamentu. Hodžaj je rekao da Priština i Beograd na kraju tog strateškog dijaloga treba da potpišu sporazum o uzajamnom priznavanju. On je ocenio da se u periodu od tri do pet godina može doći do mirovnog sporazuma za rešenje svih problema između Srbije i Kosova.

U nacrtu programa vlade, u koji je prištinski dnevnik imao uvid, izražava se stav da je vlada u dijalogu s Beogradom spremna za sprovođenje svih sporazuma i za otvaranje niza novih tema.

 

U tom delu nacrta programa nigde nije pomenut reciprocitet, a poštovanje suvereniteta Kosova od strane Srbije izražava se kao cilj koji se želi postići dijalogom.

 

To, kako navodi Koha, znači odustajanje od redefinisanja dijaloga sa Beogradom, odnosno od principa koje je DSK usaglasila sa drugim partijama postizbornog bloka, da se dijalog sa Srbijom zasniva na "principu reciprociteta i uzajamnom poštovanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta".

 

Sada DSK ne govori o reciprocitetu. A poštovanje suvereniteta od strane Srbije navodi se kao cilj koji se želi postići dijalogom, piše Koha ditore.

 

U delu nacrta programa vlade koji se odnosi na dijalog izražava se podrška nastavku tog procesa, sprovođenju svih sporazuma i otvaranju niza novih tema.

 

U uvodu se naglašava da će Kosovo "ostati snažno orijentisano ka potpunoj normalizaciji međudržavnih odnosa sa Srbijom i ka nastavku dijaloga koji će težiti da se završi uzajamnim priznavanjem", što će omogućiti izgradnju održivog mira i uspostavljanje diplomatskih i dobrosusedskih odnosa u evropskom duhu, navodi Koha ditore. 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here