Cilj terorista je bio odrubljivanje glave javnoj ličnosti

0

Beta/AP
Belgijska policija tokom akcije protiv terorista
 

Belgijska policija je u Vervijeu ubila dvojicu islamskih terorista koji su otvorili vatru iz "kalašnjikova" na policijske specijalne snage, jednog ranila i uhapsila, a u skrovištu terorista su pronađena još četiri "kalašnjikova", eksploziv i detonatori za izradu bombi, kao i policijske uniforme.

List Het latste nivs se poziva na istražne izvore i kaže da su teroristi, verovatno iz sredine čečenske imigracije, imali plan da uz napade na policijske stanice i policajce "otmu jednu važnu ličnost i odrube joj glavu", a radio stanica Bel-Rtl jutros prenosi izveštaje da cilj terorista bio i da otmu autobus s civilnim putnicima.

Belgijski mediji su jedinstveni u oceni da je cilj islamskih terorista, povratnika iz rata na strani ekstremista u Iraku i Siriji, bio da šokiraju i izazovu paniku u zemlji.

Bivša ministarka unutrašnjih poslova Loret Onkelinks je televizijskoj stanici RTBF izjavila da je "sprečena velika prolivanja krvi i fizički nasrtaj na građane".

Zamenik belgijskog saveznog tužioca Erik van der Sipt rekao je da su teroristi bili organizovani "u operativnoj grupi koja je spremila napade velikih razmera, naročito na policiju" i vlasti su morale da preduzmu sve mere da se to spreči.

List Dernijer er takođe tvrdi da su islamski teroristi nameravali da otmu jednu važnu političku ličnost ili visokog funkcionera policije.

Zamenik tužioca Van der Sipt je upozorio da "opasnost nije prošla i da se ne zna šta se još može dogoditi idućih sati, dana i nedelja".

Grad Vervije, predgrađa Brisela i Anversa su u Beliji prava uporišta islamskih ekstremista, doseljenika mahom iz arapskih i drugih muslimanskih zemalja, a nekoliko stotina njih je otišlo da se bori za džihadiste u Siriji i Iraku, gde ih je pedesetak i poginulo.

Neki od njih su počeli da se vraćaju u Belgiju i belgijske vlasti su utvrdile da dolaze i s namerom da vrše atentate u zemlji.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here