Tanjug/AP
Trovanje Alekseja Navaljnog

Ruski opozicionar Aleksej Navaljni verovatno je otrovan supstancom iz klase inhibitora holinesteraze, kažu lekari iz berlinske bolnice Šarite, a u te supstance spada i otrov novičok.

 

Tim lekara koji leči Alekseja Navaljnog objavio je da je ruskom opozicionaru najverovatnije dat nervni otrov. Reč je o još uvek nepoznatoj supstanci iz klase inhibitora holinesteraze.

Slučaj neodoljivo podseća na napad na dvostrukog agenta Sergeja Skripalja u Londonu pre dve godine. Tada je korišćen novičok.

Taj nervni otrov pokreće lančanu reakciju proteina koja, ako se ne leči, može brzo da dovede do smrti. Novičok blokira proizvodnju enzima holinesteraze – a baš to je sada uočeno kod Navaljnog.

Šta se događa u nervnom sistemu prilikom trovanja?

Holinesteraza je u metabolizmu važna za raspad neurotransmitera acetilholina. Ta supstanca ima ulogu na primer kod buđenja ili za držanje pažnje. Ako se acetilholin više ne razgrađuje, to dovodi do toga da nervni sistem bude bombardovan neinhibiranim nadražajima. Putevi prenošenja signala u tom slučaju potpuno su preopterećeni i ponašaju se ludo.

Informacije se iz nerava potom prenose u telesno tkivo, mišiće i organe, što dovodi do povećanog lučenja pljuvačke i problema sa disanjem, jer pacijent više ne može samostalno da kontroliše respiratorne mišiće. Paraliza i konvulzije mogu biti fatalne ako trovanje traje predugo.

Kako lekari mogu da se bore protiv trovanja?

Lekari pre svega moraju da spreče da se pacijent uguši zbog grčeva respiratornih mišića. Zbog toga je Navaljni odmah i stavljen na veštačku ventilaciju (intubiran je).

Kao protivotrov, lekari primenjuju atropin, alkaloid koji se nalazi recimo u Atropi beladoni (Atropa belladona, otrovna biljka u narodu poznata i kao luda trava, vučja trešnja ili pasja jagoda, prim.ur). Atropin praktično zauzima acetilholinske receptore u ćelijama i tako slabi efekat bombardovanja acetilholinom.

Lečenje se mora nastaviti sve dok holinesteraza u organizmu ne počne ponovo da funkcioniše. Zbog toga lekari u ovom slučaju pacijentu obično daju i drugi aktivni sastojak pod imenom pralidoksim, kako bi se stimulisala ponovna proizvodnja holinesteraze.

Gde još ima takvih otrova?

Otrovi različitih vrsta zmija, insekticidi, ali i bojni otrovi kao što su Sarin ili VX takođe spadaju u inhibitore holinesteraze. I pri lečenju od posledica tih otrova lekari koriste atropin i pralidoksim.

Za šta se u medicini koriste inhibitori holinesteraze?

Mnogo slabiji inhibitori holinesteraze koriste se kao lekovi za Alchajmerovu bolest i Miasteniju gravis, bolest kod koje dolazi do neurološki izazvane slabosti mišića jer je prenos signala između nerava i mišića poremećen. U tim slučajevima poželjna je povećana produkcija neurotransmitera acetilholina.

1 COMMENT

  1. Који је интерес Русије , а који запада да он буде отрован ? Од тога треба поћи. Као са Скрипаљима.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here