Hadži Marko Vujičić
Manastir Visoki Dečani

Predstavnik Ujedinjene evropske levice (UEL) u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope (PSSE) i bivši grčki premijer Aleksis Cipras poručio je u govoru na zasedanju tog tela da sprovođenje odluke tzv. ustavnog suda u Prištini o manastiru Visoki Dečani ne može biti dovoljno za pristupanje tzv. Kosova Savetu Evrope (SE), već da je potrebno ispuniti i obaveze koje se tiču eksproprijacije i formiranja Zajednice srpskih opština (ZSO).

Cipras je istakao da je strategija odlaganja pregovora dobra za političke karijere, ali da dovodi u pitanje živote ljudi i njihovu budućnost.

– Tako da se slažem da je danas pristupanje Kosova na stolu i da je to stvorilo dinamiku za akciju. I na osnovu toga Kosovo je konačno odlučilo da primeni odluke Ustavnog suda o manastiru Dečani. Ali želim da budem jasan da to ne može biti dovoljno za podršku pristupanju – poručio je on.

Naglasio je da je od trenutka primene odluke tzv. ustavnog suda u Prištini u vezi sa manastirom Dečani bilo ozbiljnih eskalatornih poteza.

– Ono što je najvažnije, potrebne su nam akcije u vezi sa zakonom o eksproprijaciji i predlozi u dobroj veri o formiranju Zajednice opština sa srpskom većinom, uključujući mapu puta – naveo je Cipras.

Podsetio je da se borio za mir, stabilnost i rast na Balkanu i istakao da nema lakih rešenja za mir i da sve odluke imaju političku cenu.

– Ovu cenu vredi platiti zato što može da napravi razliku između rata i mira. Zamrznuti sukobi ne ostaju zauvek zamrznuti. Ako se pitanja ne rešavaju na osnovu međunarodnog prava, stabilnost se podriva iz dana u dan i nacionalizam raste, sve dok sukob ponovo ne postane nasilan – upozorio je on.

Dodao je da se mir ne može graditi “na apstraktnim obavezama i jednostranim ili lošim rešenjima”.

– Pronalaženje zajedničkog diplomatskog terena u rešavanju razlika, koje štiti vaše nacionalne interese, težak je put. Ali to je jedini put za našu zajedničku budućnost. To je jedini put zemlje koja je zaista jaka i koja veruje u svoju budućnost – rekao je on.

Cipras, koji je predstavnik Grčke u političkom odboru PSSE na sastanku tog tela pre tri nedelje nije podržao izveštaj izvestioca za prijem tzv. Kosova u Savet Evrope Dore Bakojani, naglasivši da Priština treba da formira ZSO i poništi odluku o eksproprijaciji srpske imovine.

Parlamentarna Skupština Saveta Evrope (PSSE) usvojila je sinoć preporuku izvestioca za tzv. Kosovo u SE Dore Bakojani da se tzv. Kosovu odobri da postane član Saveta Evrope.

Za prijem tzv. Kosova u Savet Evrope glasalo je 131 od 171 prisutnog člana PSSE, 29 je bilo protiv, a 11 je bilo uzdržano.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here