Ministar bez portfelja zadužen za dijasporu Đorđe Milićević založio se za donošenje novog zakona o dijaspori i Srbima u regionu čiji bi cilj, kako objašnjava za “Vesti”, bio nastavak jačanja veze sa maticom, zasnovan na međusobnoj komunikaciji, razumevanju i saradnji.

– S obzirom na to da je Zakon o Srbiji u regionu usvojen 2009. godine, i da je od trenutka usvajanja prošlo 13 godina, smatram da je taj zakon anahron i da ga treba prilagoditi sadašnjem vremenu. Naravno da ću o tome svakako razgovarati sa predsednikom Aleksandrom Vučićem i predsednicom Vlade Srbije Anom Brnabić kako bismo pokrenuli inicijativu i jednu široku javnu raspravu u kojoj bi učestvovale sve krovne organizacije srpskih Udruženja u dijaspori – objasnio je Milićević.

Postoji li mogućnost da se ponovo osnuje Ministarstvo za dijasporu?

– Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić i premijerka su osnivanjem ministarstva bez portfelja zaduženog za koordinaciju aktivnosti i mera u oblasti odnosa s dijasporom jasno pokazali svoj stav o važnosti ove oblasti. Na nama je da odgovorimo ozbiljnim, kontinuiranim radom, zajedno s našim radom van države Srbije i potvrdimo opravdanost ovog resora na osnovu rezultata koje ćemo u ovom mandatu ostvariti.

Opširnije čitajte u štampanom izdanju “Vesti” koje će se u utorak 7. marta naći na kioscima.