Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je izjavio da je EXPO 2027 “energetska kapisla” za Srbiju i infrastrukturne projekte koji su deo te izložbe, i istakao da se nikada nije brže napredovalo u istoriji zemlje.

– Direktni troškovi za tu izložbu biće 2,5 milijarde, ali pod EXPO-om podrazumevamo i put na severu Vojvodine, brzu prugu Beograd-Niš, prugu od aerodroma do Obrenovca, do centra Beograda, aerodrom u Nišu, projekte za porodilišta, medicinsku opremu… BIO kampus je deo EXPO-a. Biće i više od 17 milijardi evra – naveo je Vučić i istakao da EXPO pripada svima nama.

Novi kilometri

Predsednik očekuje da u radovima za EXPO bude najmanje 12.000 ljudi iz inostranstva, a možda i 20.000. Najavio je da će do kraja septembra biti završena pruga Novi Sad – Subotica, a u decembru ove godine će se ići za sat i 10 minuta brzom prugom Beograd-Subotica.

– Verujemo da ćemo završiti auto-put do Kraljeva i da će se od Beograda do Kraljeva ići za sat i deset minuta, a biće gotov i sa druge strane pa će se do Vrnjačke Banje ići za sat i 25 minuta, u septembru i do Požege, pa ste očas posla na Zlatiboru i do Loznice. Završićemo ove godine Sremska Rača – Kuzmin, 19 km, pet i po km do Valjeva, brzu saobraćajnicu do Požarevca, pa sad ko ide ka Velikom Gradištu i Golubcu, ko ide ovamo ka Petrovcu, Salakovcu, Batuši i Malom Crniću, ko ka Kučevu, to ćemo završiti, to je sve ove godine gotovo – rekao je predsednik gostujući na RTS-u.

Opširnije čitajte u sutrašnjem izdanju “Vesti”

1 COMMENT

  1. ŠTA SE DEŠAVA U GLAVI ČELNIKA?

    Nešto se značajnije dešava u glavi i savesti vođe. On do sada nikada nije pominjao pad penzija u odnosu na plate, da li se sprema za nove izbore pa priprema svoju glasačku mašinu, penzionere. Kada je zajahao na vlasti, prosečna penzija bila je iznad 60% prosečne plate, a sada je spustio na 40% prosečne plate i više od pola penzionera gladuje i žeđuje. On je nemilosrdno četiri godine otimao penzije za osamsto hiljade penzionera, a nikako da se seti da vrati otete penzije, a penzije se tretiraju kao imovinu penzionera. Predsedniče seti se već jednom i vrati otete penzije jer je BDP i budžet nikada jači, u suprotno će te kunu i p… penzioneri.

    Osim što je prosek penzija pao sa 60 na 40% prosečne plate za zadnjih 12 godina. Naše prosečne penzije su veće samo od penzije Albanije, Makedonije i R. Srpske. Trenutni prosek penzija (januara 2024.) iznosi 45.775 dinara (390,67 evra), a minimalna potrošačka korpa iznosi 52.155,31 dinara i prosečne potrošačke korpe, koja je prema poslednjim javno dostupnim podacima u junu, iznosila 100.003,77 dinara. Inflacija u januaru, mereno međugodišnje, iznositi 6,4%, a za februar, prognozira se pad na 5,5%.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here