Rekonstruisanu srpsku tvrđavu Fetislam, staru pet vekova i Letnju pozornicu u Kladovu svečano je otvorio predsednik Srbije Aleksandar Vučić u prisustvu Anke Konrad, ambasadorke Nemačke i šefa delegacije EU u Srbiji Emanuela Žiofrea.

U obnovu je kroz projekat “EU za kulturno nasleđe i turizam” iz fondova EU opredeljeno oko 1,3 miliona evra.

– Fetislam izgleda veličanstveno i nikad od 1867. kad je prešao iz turskih u naše ruke nije ovako lepo izgledao, kao ni Kladovo – kazao je Vučić i zahvalio evropskim partnerima na novcu koji su dali za ovu i druge tvrđave, kao i na svemu što rade na razvoju turističkih kapaciteta.

Fetislam je, kako je rekla ambasadorka Nemačke u Srbiji Anke Konrad divan primer bogate kulturne baštine Srbije, ali i deo evropske.

– Ovo je važan dan za ljude u Srbiji i u Evropi, dan kada slavimo zajedničko kulturno nasleđe, važno za razvoj i Kladova i čitavog donjeg podunavlja – rekla je i istakla da tvrđava povezuje Srbiju sa Evropom.

Na taj način će se, kazala je Konradova, osnažiti osećaj pripadnosti zajedničkom evropskom prostoru. Otkrivanje kulturnog nasleđa, kako kaže, podstiče turizam, a opština Kladovo je primer kako kombinacija turizma i kulturnog nasleđa može doprineti lokalnom razvoju.

– Turizam pruža razne mogućnosti od radnih mesta u ugostiteljstvu i u hotelijerstvu, do proizvodnje i promocije lokalnih proizvoda i zanata – istakla je Konradova koja je uverena da će ulaganje u tvrđavu povećati atraktivnost ovog “divnog grada” za posetioce iz Srbije i sveta.

Više o ovoj temi čitajte u sutrašnjem izdanju “Vesti”