Pexels

Kvalitetna veza ili brak nije dar koji pada s neba.

Stručnjaci se slažu da na vezi treba raditi, kao i da pojedinci koji su spremni da ulože vreme i trud u svoj odnos sa partnerom, budu višestruko nagrađeni. Iskrena komunikacija je najbolji savet za građenje kvalitetnu vezu i baš zato, parovi koji koriste sledeće rečenice smatraju se najsrećnijim parovima na svetu.

Kako mogu da ti pomognem?

Zamislite ovaj scenario: vratili ste se s posla posle duge smene, umorni ste, gladni i pod stresom. Imate potrebu da se “izduvate” i želite svoje probleme podeliti s partnerom. No onog trenutka kad počnete da se žalite na groznog šefa, bezobraznog kolegu ili nerazumne klijente, vaša bolja polovina počinje da vam deli neželjene savete.

“Zašto još uvek radiš na tom poslu? Treba da daš otkaz!, Rekao sam ti da ti to nije bila dobra ideja” i slično…

Nemojte pretpostavljati da znate šta treba da učinite u svakom trenutku – pitajte svog partnera ili partnerku kako joj možete pomoći. U većini slučajeva odgovor će biti – ništa, dovoljno mi je samo što si me saslušao / saslušala bez osuđivanja.

Rečenica – Kako ti mogu pomoći ima divan učinak na vezu ili brak i svakako će je učvrstiti. No, imajte na umu da ona mora biti izrečena s iskrenošću i ljubavlju, a ne s dozom drskosti.

Šta želiš time da kažeš?

Ako ste s nekim dugo u vezi ili braku, imate osećaj kao da joj možete čitati misli. No, to nije istina. U svakodnevnom životu često projektujemo sopstvene vrednosti i nesigurnosti, što može dovesti do velikih nesporazuma.

U svojoj knjizi “Taking the War Out of Words” autorka Šeron Strand Elison objašnjava kako formulisati pitanja a da ona ne zvuče kao napadanje, a koja razotkrivaju kako se druga osoba stvarno oseća i što misli.

Ako niste sigurni u značenje određenih reči, pitajte: Šta time želiš da kažeš? Udahnite i postavite pitanje smirenim tonom. Upotreba sumnjičavih ili agresivnih tonova, može dovesti do suprotnog rezultata od željenog. Najvažnije je otvoriti komunikacione kanale i sa svojim partnerom podeliti šta vas tišti.

Hvala ti

Nemojte dopustiti da užurbana svakodnevica stane na put vašoj sreći. Nemojte zaboraviti reći hvala ti vašem partneru ili partnerki. Reč je o tako malom, a tako važnom gestu zbog koje će se druga strana osećati cenjeno i voljeno.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here