Trojni sastanak delegacija Beograda i Prištine predvođenih Petrom Petkovićem i Besnikom Bisljimijem sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom, održan u Briselu, nastavlja se 25. marta. To je naveo Lajčak na mrerži X, posle odvojenih i zajedničkog sastanka koji je trajao tri i po sata, a gde su glavne teme bile ukidanje dinara i formiranje ZSO. Najavio je razgovor o gotovinskom poslovanju na KiM.

– Dogovorili smo se da nastavimo sa ovim pitanjem sledećeg ponedeljka, dok ce Sporazumom morati da se pozabave lideri – napisao je Lajčak.

SAD za hitan dijalog

Oglasio se i Stejt department, a zamenik portparola Vedant Patel kaže da je dijalog uz podršku EU kanal za rešavanje pitanja o noramalizaciji odnosa i hitne razgovore o dinaru. I ambasador SAD u Srbiji, Kristofer Hil je za RTS rekao da bi formaranje ZSO rešilo mnoge probleme na KiM i da smatra da će ZSO biti formirana.

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković je kazao da je tokom trilateralnog sastanka sa Bisljimijem i Lajčakom srpska delegacija istakla sve što otežava opstanak Srba na KiM. Istakao je da je do direktnog razgovora došlo, pošto je na tome insistirala srpska strana. Naveo je da je prva stvar na kojoj je Beograd insistirao, bilo formiranje ZSO, kao prvo i glavno pitanje koje se odnosi na sudbinu i budućnost srpskog naroda, dok je drugo važno pitanje, bio problem sa dinarima, s obzirom na odluku Prištine da ukine dinar, što je, kako je rekao, teško za srpski narod.

– Na sastanku je istaknuto sve što otežava opstanak i život srpskog naroda na KiM, uključujući sve nasilne poteze obzirom i embargo na srpsku robu koji traje devet meseci – dodao je on.

Opširnije čitajte u sutrašnjem izdanju “Vesti”

3 COMMENTS

  1. Sve se to pčonavlja godinama i ništa nije rešeno. Ameri i šiptari “zamuti pa prospi” i tako stalno, bez konkretnih rezultata. Duboko sam razočaran ulogom Eu u rešavanju svih problema. Žalosno koliko je EU jadna i slaba.

  2. kljuc je da ameri napuste bondstil i da se srpska drzava vrati na svoju teritoriju. zso je prevazidjen i nece da ga daju. zato stvari treba vratiti u UN i traziti promenu KFOR.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here