Srpska pravoslavna crkvena opština Rođenja Presvete Bogorodice u Feldkirhu osudila je izveštavanje javnog servisa ORF Forarlberga o podmetanju požara u srpskoj crkvi zbog pokušaja banalizovanja tog akta.

Bez osude

– Upitno je, ako ne i skandalozno, izveštavanje pokrajinskog studija ORF-a. U prilogu se pokušava banalizovati delo, a počinioci prikazati kao nestašni, dok se o šteti i stanju pogođenih ne govori. Našu crkvu posećuju porodice iz ratnih područja, a ti ljudi su verovali da su u Feldkirhu našli utočište. Uznemireni i ne mogu da veruju da su bežeći od vatre ponovo suočeni sa vatrom – navodi se u pismu.

Oni kritikuju direktora Dečjeg sela u Forarlbergu Simona Burčera koji je tvrdio da su počinioci spontano delovali. Pitaju se da li je trebalo da osudi zločin, da bi se izbeglo ponavljanje.

– Tvrdi da su ta dela spontana, a pitamo ko spontano nosi alat za presecanje kablova i benzin, i spontano ga upotrebljava – kažu u pismu.

Povodom njegove izjave da ne treba dramatizovati ovu stvar, pozivaju ga da dođe u crkvu i to kaže vernicima koji su bili suočeni sa posledicama rata u SFRJ ili dolaze iz ratnih područja. Kritikuju što nema mišljenja pogođenih, kao i policajaca, vatrogasaca, političara i sugrađana.

Više o ovoj temi čitajte u sutrašnjem izdanju “Vesti”