Serđo Vento, jedan od doajena italijanske diplomatije koji je bio ambasador u SAD, Francuskoj i Ujedinjenim nacijama, a zatim i specijalni savetnik za spoljnu politiku više italijanskih premijera od Đulijana Amata, Karla Ćampija, Silvija Berluskonija do Lamberta Dinija, u ekskluzivnom razgovoru za “Vesti” analizira aktuelnu geopolitičku situaciju, ali i sva dešavanja koja su vezana za Srbiju.

Vento je i poslednji ambasador Italije u SFRJ. Njegov mandant je prekinut krvavim raspadom zemlje.

Mnogi analitičari tvrde da je raspad SFRJ zapravo bio “generalna proba” za sve kasnije sukobe u svetu, pa i ovaj u Ukrajini?

– Ne može se praviti paralela između sukoba u nekadašnjoj Jugoslaviji i rata u Ukrajini. Zato i ne mislim da je raspad SFRJ bio “generalna proba”. Podsetiću vas da je u vreme raspada SFRJ došlo i do dezintegracije Sovjetskog Saveza. Ali, za razliku od Jugoslavije, dezintegracija SSSR je prošla mirno, konsenzusom svih tadašnjih republika. Naravno, pitanje je kako je to bilo moguće, ali očigledno je da su postojali i lokalni ekonomski i drugi interesi da taj razlaz prođe bez konflikta.

Opširnije čitajte u štampanom izdanju “Vesti” koje će se u ponedeljak, 3. aprila naći u prodaji.