Rezolucija o Srebrenici bi posle dva odlaganja mogla da se nađe na raspravi u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija možda već tokom sedmice, zbog čega je predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio odlazak u Njujork gde nastavlja jaku diplomatsku borbu sve do izjašnjavanja delegata.

Da Srbija neprestano radi na sprečavanju rezolucije o Srebrenici, ukazao je ministar informisanja Dejan Ristić.

Ozbiljan otpor

On podseća da inicijatori već dva puta odlažu glasanje o rezoluciji, jer nailaze na ozbiljan i u činjenicama utemeljen otpor, ne samo Srbije, već mnogih slobodarskih država u svetu.

– Radimo 24 sata dnevno da što veći broj država bude odsutan iz sale, suzdržan, odnosno da glasa protiv, i da se tako ne može postići apsolutna većina u Generalnoj skupštini UN – kazao je Ristić uz ocenu da je cilj rezolucije da ojača težinu presuda suda u Hagu koje su, izazivale ozbiljne kritike u stručnoj javnosti.

On je istakao da se Srbija protivi selektivnoj kulturi sećanja i da u Srebrenici nije bilo ni genocidne namere, ni genocidne radnje.

– Srbija je uvek jasno i odlučno osuđivala zločin u Srebrenici iz jula 1995. Nismo saglasni sa kvalifikacijom i to sada ne govorim kao ministar, govorim kao istoričar koji se četvrt veka bavi kulturom sećanja. Znate, taj zločin jeste zločin, nema dileme, ali ne sadrži elemente genocida, ne sadrži, pre svega, genocidnu nameru, a potom i genocidne radnje. I to je potpuno jasno – rekao je Ristić ističući da je u BiH od 1992. do 1995, brutalno ubijeno oko 3.500 Srba.

Iz Crne Gore je najavljena podrška toj rezoluciji, što ministar Dejan Ristić tumači kao ozbiljan pritisak na tu državu.

Više o ovoj temi čitajte u sutrašnjem izdanju “Vesti”