Baza podataka Dokumentaciono-informacionog centra Veritas čuva istinu o sudbini oko 8.500 lica stradalih tokom rata u Hrvatskoj, od kojih su 38 odsto civili ubijeni i masakrirani na kućnom pragu samo zato što su Srbi, a ubice u najvećem broju slučajeva nisu procesuirane, rekao je direktor Veritasa Savo Štrbac za “Vesti”.

Zločini bez krivca

On kaže da je Branko Katić, prijavljujući slučaj majke Anđe (73), ubijene na kućnom pragu u Otišiću kod Sinja 16. jula 1993, rekao da je jedan od ubica bio Tihomir Armada zvani Mirko (23) iz Hrvaca. Armada je, kaže, kada je Anđa upisana u bazu Veritasa u februaru 2001. još nekažnjen živeo u Hrvacu. On i nepoznati saučesnik bili su pod komandom Ante Kotromanovića, koji je u vladi Zorana Milanovića bio ministar odbrane.

– Kad su ubili Anđu i odsekli joj uši, koje su poneli kao suvenir – kaže on.

Prvoupisani u bazu podataka bio Dragiša Vranješ iz Cetine, koji je početkom rata iz Švajcarske, gde je živeo, krenuo u zavičaj, ali su ga Hrvati su ga legitimisali kod Slavonskog Broda, izvukli iz autobusa i prebačen u Rijeku, pa u Šibenik. Štrbac je tada sa kolegom Radomirom Kužetom vodio advokatsku kancelariju u Benkovcu i kada ga je porodica je obavestila o nestanku, uključio se u slučaj. U julu 1991, jedan od tada razmenjenih je ispričao da je slušao jauke u ćeliji do njega i razabrao da se zove Dragiša sa Cetine.

Više o ovoj temi čitajte u sutrašnjem izdanju “Vesti”