Ministarstvo kulture tzv. Kosova dekretima je “preimenovalo” pravoslavne bogomolje u selima Gornje Vinarce kod Mitrovice i u Gornjem Strmcu kod Zubinog Potoka u katoličke crkve.

U oštrom reagovanju, Eparhija raško-prizrenska je poručila da je reč o očiglednoj strategiji negiranja srpske istorije, identiteta i nasleđa.

Promena identiteta

– Ako je prvi deo strategije albanizacije ovog prostora bio proterivanje srpskog stanovništva nakon rata 1999. kada je oko 200.000 Srba i nealbanaca bilo prinuđeno da napusti ove krajeve, i sistematsko uništavanje srpskih pravoslavnih crkava i grobalja da bi se zatrli svi tragovi našeg istorijskog postojanja, sada je protivno svim normama, ali i kosovskim zakonima, cilj albanskih institucija na Kosovu da te crkve koje su rušene samostalno obnavlja menjajući njihov identitet – navodi Eparhija raško-prizrenska.

Oni kažu da je ovakvo ponašanje kosovskih institucija glavni razlog nemogućnosti normalne saradnje SPC sa institucijama koje otvoreno rade na negiranju naše istorije, identiteta i nasleđa, a sve u cilju stvaranja etnički čiste albanske teritorije…

Opširnije čitajte u sutrašnjem izdanju “Vesti”.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here