Lideri zemalja Zapadnog Balkana su sa zvaničnicima EU i SAD u Skoplju, na skupu “Plan rasta: Zapadni Balkan i Evropska unija” usvojili deklaraciju o planu rasta regiona pod pokroviteljstvom EU, koji treba da se sprovede do 2027. Sprovođenje plana vrednog šest milijardi evra, od čega dve milijarde bespovratnih sredstava i četiri u povoljnim kreditima, usvojila je Evropska komisija, a podrazumeva reforme u zemljama regiona i njihovu međusobnu saradnju. Cilj je da profunkcioniše zajedničko tržište regiona, i da ima pristup evropskom tržištu i pre nego što zemlje regiona postanu punopravne članice EU.

Ohrabrenje za region

Interesantno je, kaže politički filozof Dragoljub Kojčić, da je skup u Skoplju došao posle samita u Davosu.

– Postoji kontinuitet političke volje da se ZB ohrabri, pogura i ubrza njegov put ka članstvu u EU, iako je Srbiji davno bilo mesto tamo. Oni koji su zamislili taj susret, dobro su shvatili da je ekonomija najneutralniji i najpodsticajniji pristup da se u prvoj fazi realizuju principi koji će omogućiti bolji transfer radne snage – naveo je on.

Takođe je bitno, kaže Kojčić, da se u perspektivi pokaže da je Balkan, kao takav, i politički održiva zajednica i da je važno pokrenuti funkcionalne procese saradnje, da bi na red došla i neka druga pitanja…

Opširnije čitajte u sutrašnjem izdanju “Vesti”.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here