Privremene institucije samouprave u Prištini stvaraju nepodnošljive uslove života za Srbe i druge nealbance, izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na sednici SB UN, gde je predstavljen šestomesečni izveštaj generalnog sekretara UN Antonija Gutereša o radu Misije UN na KiM. Istakao je da je Srbija ispunila sve teške obaveze iz Briselskog sporazuma, ali da ni posle 11 godina formiranje ZSO nije na vidiku.

Scenario sa posledicama

Predsednik je podsetio da je jedan od potpisnika bila EU, napomenuvši da je to 11 godina slučajne ili namerne nesposobnosti EU da kao garant sporazuma stvari pomeri sa mrtve tačke. Ovo je, kaže, rezultiralo stalnim pravnim nasiljem i fizičkim maltretiranjem Srba na KiM, a ukidanje dinara je kulminacija etnički motivisane kampanje protiv Srba.

Vučić je tražio da specijalna predstavnica Unmika Karoline Zijade primeni ovlašćenja i nadgleda Prištinu. Srbi su, kaže, progonjeni godinama, a Priština odbija da ispuni obaveze iz dijaloga, prvenstveno o ZSO.

– Da je ZSO uspostavljena u proteklih 11 godina, imali bismo povoljne uslove za pravi dijalog i istorijsko pomirenje. Priština to ne želi, vođena mržnjom, i to je razlog što su protiv, nadajući se da će zbog nepodnošljivih uslova za život Srbi otići sa KiM i tako se obesmisliti ideja ZSO. Ljudi na KiM se ne mogu osloniti na UN kao objektivnog arbitra koji će sprečiti Prištinu u lukavom etničkom inženjeringu, jer to može dovesti do nepredvidivih scenarija sa ogromnim posledicama – kaže Vučić.

Opširnije čitajte u sutrašnjem izdanju “Vesti”

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here