Narodna skupština Republike Srpske čvrsto je stala uz srpski narod na Kosovu i Metohiji. Poslanici su razmotrili predlog rezolucije kojom se podržavaju Srbi na Kosmetu i odluke vlasti u Beogradu, a dokument bi trebalo da bude usvojen danas i da posle usvajanja bude poslat u Ujedinjene nacije i evropske institucije.

Zajedničko delovanje

Ključna poruka leži u stavu da se sporovi između srpskog i albanskog naroda moraju rešavati mirnim putem, uz poštovanje dostojanstva svakog naroda, uz istovremenu podršku napora Srbije da očuva teritorijalni integritet i suverenitet koji je zagarantovan međunarodnim pravom i Rezolucijom SB UN 1244, usvojenom 10. juna 1999.

Osuđuje se konstantno kršenje ljudskih prava Srba i drugog nealbanskog stanovništva na KiM, posebno prava na život i prava na imovinu koje krše kosovski Albanci i njihove vlasti.

Predsednik Narodne skupštine RS Nenad Stevandić potvrdio je da će rezolucija, nakon što bude usvojena, biti poslata u UN. On smatra da je dokument vrlo dobro izbalansiran i da je tekst u skladu sa dokumentima koji su u vezi sa Briselskim sporazumom i formiranjem ZSO, na čemu će Srbija i svi njeni prijatelji insistirati…

Opširnije čitajte u sutrašnjem izdanju “Vesti”.