Berlinski sajam sveže hrane, Fruit logistika, ponovo je zasijao punim sjajem, neposredno nakon što su ukinuta gotovo sva ograničenja po pitanju korone, a zaštitne maske su “pale” i u javnom prevozu u nemačkoj prestonici. Ove godine, firme iz Srbije su na nacionalnom štandu u okviru Privredne komore Srbije, Razvojne agencije Srbije i Razvojne agencije Vojvodine, a nekoliko njih je i samostalno izlagalo. Štand je posetila i privrednicima dala punu podršku, dr Snežana Janković, ambasadorka Srbije u Nemačkoj.

Kupci na štandu

– Mislim da su se naši proizvođači odlično predstavili i sada je jedna sasvim druga slika u odnosu na prošlu godinu. Tada nije bilo ovoliko posetilaca, a Nemci su bili veoma oprezni zbog ograničenja uzrokovanih pandemijskim merama. Sada je to sasvim drugačije, ima puno naših izlagača, 10 ih je na štandu Privredne komore Srbije, osam na štandu Vojvodine, čula sam da su tu i dva nezavisna izlagača u drugoj hali, koje ću kasnije obići. Veoma je važno što ima puno posetilaca sajma, a na našem paviljonu se održava mnogo sastanaka. Kao što vidim, na štandu Srbije je veoma živo, svi su zauzeti razgovorima sa potencijalnim kupcima i saradnicima.

O tome, koliko Republika Srbija crpi sve svoje resurse, kako bi domaći proizvođači našli put do stranih tržišta, ambasadorka Janković za “Vesti” kaže:

– Promocijom naših proizvođača u inostranstvu, pre svega se bave Privredna komora Srbije i Razvojna agencija Srbije, kao i institucije iz Vojvodine, a Ministarstvo privrede i Ministarstvo spoljnih poslova pomažu u tome. Radi se o predstavljanju države u celini, čemu doprinosi uspeh svake naše kompanije. Fruit logistika je jedan od najvećih sajmova ovog tipa, pa je svakako u interesu cele države da se mi ovde što bolje predstavimo, a po ovom štandu se vidi da je to u potpunosti uspelo – ističe ambasadorka Srbije.

Opširnije čitajte u vikend izdanju “Vesti”