Svet je 57 minuta drhtao u strahu od nuklearnog rata. Toliko je bilo potrebno da se utvrdi da rakete koje su pale na teritoriju NATO članice Poljske nisu ruske, već da su to zalutali ukrajinski projektili.

Tek što su minuli talasi raketa i dronova kojim su Rusi čitavog dana zasipali ukrajinske energetske objekte u najmasovnijem napadu od početka rata, kada su u utorak svi zapadni mediji u trenutku preneli vest da su poginula i dvojica poljskih seljaka na traktoru u selu Pševoduv kod Lublina. Svet je nakratko zanemeo, jer je Pševoduv oko sedam kilometara od granice, kuda NATO dostavlja oružje Ukrajini.

General Radovan Radinović, dugogodišnji načelnik katedre strategije na Vojnoj akademiji, kaže da globalni sukob u ovom trenutku ne odgovara ni Zapadu, niti Istoku.

– Nisu Rusi idioti da napadnu Poljsku, takav avanturizam im ne treba jer su svesni da bi to bio uvod u sukob s NATO. Otuda oni i dalje veoma precizno čine sve kako bi ostvarili isključivo zadate vojne ciljeve na tlu Ukrajine. Međutim, činjenica je da je raketni napad na Poljsku bio nevešt pokušaj Kijeva da u sukob uvuče i NATO. Na sreću, Zapad je odmah prozreo tu provokaciju – ističe za “Vesti” general Radinović.

Opširnije čitajte u štampanom izdanju “Vesti” koje će se u čevrtak 17. novembra naći na kioscima.