Pravosnažna oslobađajuća presuda nekadašnjem oficiru tzv. Armije BiH Ramizu Drekoviću, optuženom za granatiranje Kalinovika u kojem su stradala i deca, još jedan je ekser u mrtvački sanduk pravosuđa na nivou BiH, jedinstvena je poruka iz Republike Srpske nakon što se na slobodi našao još jedan istaknuti bošnjački vojni funkcioner.

Da sve bude gore, nekoliko sati nakon oslobađanja Drekovića, Sud BiH je u slučaju “Ranko Balaban i drugi”, prvostepenom odlukom osudio deset Srba za zločine u nekadašnjoj opštini Bosanski Novi na ukupno 162 godine zatvora.

Zastrašujuća poruka

Sud BiH koji redom oslobađa optužene Bošnjake, a onima koje osudi dopušta da pobegnu u treće zemlje, poput slučaja “Mahmuljin”, osnovan je isključivo da bi sudio Srbima i tako kreirao karakter građanskog rata u BiH, poručuju iz Srpske.

Optužnica Tužilaštva BiH je teretila Drekovića da je 1995. izdao direktnu, strogo poverljivu naredbu artiljerijskim jedinicama na širem području Konjica da izvrše neselektivno granatiranje Kalinovika, naseljenog Srbima. U optužnici je navedeno da je u granatiranju tokom maja i juna 1995. ubijeno dete od 15 godina, a teže i lakše ranjeno više dece i odraslih i razoreno više objekata.

Opširnije čitajte u sutrašnjem izdanju “Vesti”

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here