Nije prošlo ni 24 sata od kada su “Vesti” obelodanile da su pod ozbiljnim pritiscima, a u našu redakciju počele su da stižu brojne poruke podrške. Naši zemljaci od Evrope do Australije su jednoglasni: “Vesti” moraju da opstanu po svaku cenu, jer to je nacionalni interes.

– Državo, pomozi! – poručuje srpsko rasejanje širom sveta.

Lučiano Kaluža, bivši generalni konzul BiH u Frankfurtu

– Verujem da će matica pomoći! Malo koji medij u Nemačkoj, ali i mnogo šire, ima toliko značajan i pozitivan uticaj na dijasporu sa područja bivše Jugoslavije, kao što to imaju “Vesti”. Obavljajući poziciju generalnog konzula BiH u Frankfurtu ostvario sam izuzetno profesionalnu, ali i drugarsku saradnju sa “Vestima” kao i sa porodicom Vidaković, tako da lično svedočim o istorijskoj važnosti ovog medija za Republiku Srpsku i Srbiju. “Vesti” služe i kao most dijaspori da se redovno informiše, uvezuje, razmenjuje iskustva, ali i da kroz brojne humanitarne akcije pomaže svima bez obzira na naciju ili zemlju porekla. Kao diplomata uvideo sam važnost novina u promovisanju istine i aktuelnih političkih dešavanja u Republici Srpskoj i Srbiji, ali i celom svetu. “Vesti” su i medij koji je uvek kroz pozitivnu prizmu istine ravnomerno izveštavao i iz BiH, što je uvek zahtevalo posebnu pažnju i specifičan pristup. Iskreno se nadam i želim da se još dugo čitate na svim kontinentima u što većem tiražu. Očekujem i verujem da će relevantne institucije u matici naći način kako Srbi, ali i svi oni kojima su “Vesti” deo života, ne bi ostali bez svog jedinog dnevnog lista.

Krsta Petrišorević, predsednik najstarijeg srpskog kluba u Donjoj Austriji Jedinstvo Švehat

– Kao važan stub dijaspore “Vesti” moraju da budu sačuvane. U svetu u kojem je digitalizacija uzela maha, vaša novina nije izgubila na značaju, već je i dalje bitan faktor informisanja dijaspore. Rad “Vesti” je obeležila uloga spajanja matice i dijaspore. Od kada “Vesti” izlaze i u domovini naši prijatelji i rođaci u matici imaju priliku da čitaju o nama i našim aktivnostima na očuvanju kulture, tradicije i jezika. Dužnost matice Srbije je da podrži “Vesti” i pomogne u ovim trenucima, kad su izložene ogromnom pritisku, kako političkom, tako i svih drugih vrsta. Dužnost je vlasti Srbije da pomognu našem jedinom listu u dijaspori.

Opširnije čitajte u sutrašnjem izdanju “Vesti”

1 COMMENT

  1. Ma nema vam tu nista od drzavne pomoci. Samo dijaspora i dijasporska donacija moze da nam pomogne i da Vesti opstanu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here