EPA-EFE

Reagujući na izjavu američkog predsednika Donalda Trampa da hlorokin i njemu po sastavu bliski hidroksihlorokin mogu predstavljati lek protiv novog korona virusa, stručnjaci pozivaju na oprez, iako, po rezultatima početnih faza nekih istraživanja, postoji mogućnost da su te supstance efikasne u borbi protiv COVID-19, piše danas CNN.

U objavi na Tviteru, Tramp je u subotu istakao da, kada se uzimaju zajedno, hidroksihlorokin i azitromicin imaju stvarne izglede da promene istoriju medicine, ali nadležni upozoravaju da su potrebna dalja ispitivanja.

Kako prenosi američki CNN, Entoni Fauči, najveći američki stručnjak za zarazne bolesti, rekao je da bi teza koju je izneo Tramp mogla biti tačna, ali da je predsednik o efikasnosti kombinacije hidroksihlorokina i azitromcina u lečenju koronavirusa obavešten na osnovu kazivanja drugih ljudi.

Ne želeći da se protivi tvrdnjama o efikasnosti tih supstanci, Fauči, koji je član radne grupe Bele kuće za borbu protiv korona virusa, izjavio je za televizijsku mrežu CBS da je njegov posao da “definitivno, sa naučnog stanovišta, dokaže njihovu delotvornost”.

CNN je danas preneo da je jedan muškarac iz okoline Finiksa, grada u američkoj saveznoj državi Arizona, preminuo a da je njegova supruga u kritičnom stanju posle očiglednog pokušaja da se samostalno leče od koronavirusa uzimanjem hlorokin-fosfata.

Američka administracija za hranu i lekove odobrila je upotrebu hlorokina za lečenje malarije, lupusa i reumatoidnog artritisa, ali ne i koronavirusa, jer su ispitivanja i dalje u toku.

Nadležni u Nigeriji izdali su upozorenje tamošnjoj javnosti pošto je, podstaknuto Trampovom objavom, troje ljudi u toj afričkoj zemlji uzelo prekomerne doze hlorokina, navodi takođe CNN. U izjavi za američku medijsku kuću, jedan nigerijski advokat posvedočio je da je cena tog preparata u jednoj apoteci skočila za više 400 odsto za samo nekoliko minuta.

– Apotekar je znao kako stoje stvari na tržistu i svakoj mušteriji koja je ušla govorio je: ”Znate da je Donald Tramp rekao da ovo leči korona virus” – rekao je advokat.

– Na početku je cena bila 200 nairi (oko 50 centi), a onda je porasla na 500 nairi (1,38 dolara), pa na 1.000 nairi (2,77 dolara) dok sam ja bio tamo – naveo je advokat.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here