EPA/Andrej Čukić
Dragan Stojković Piksi

Remijem protiv Bugarske u Leskovcu, 2:2, fudbalska reprezentacija Srbije plasirala se na Evropsko prvenstvo posle 24 godine. Poslednji put kada smo učestvovali na završnoj smotri najboljih selekcija Starog kontinenta bili smo u zajednici sa Crnom Gorom, a država se zvala SR Jugoslavija.

Jedan čovek spojio je dve epohe, naše poslednje i sledeće učešće na EP, Dragan Stojković Piksi. Tada je, u smiraj igračke karijere, kao kapiten na terenu predvodio naš tim do osam najboljih u Belgiji i Holandiji, a sada na završnicu odveo kao selektor. U četvrtfinalu 2000. u Roterdamu Holanđani su nas “isprašili” sa 6:1, pa se jugoslovenska reprezentacija pokunjeno vratila kući. Bili smo razočarani, ali tada ne bismo poverovali da će tužno roterdamsko veče biti naša poslednja utakmica na EP u sledeće dve i po decenije…

Stojković je rođen u Pasi Poljani 3. marta 1965. Posle omladinskog staža u niškom Radničkom prešao je 1986. u Crvenu zvezdu, gde je za četiri godine ostavio dubok trag i postao peta Zvezdina zvezda. Usledila je pečalba u Olimpik iz Marselja i Veronu protkana povredama, a drugu mladost Piksi je doživeo u japanskoj Nagoji, gde je postao istinska legenda, najveća u istoriji kluba. Za reprezentaciju je debitovao 1983, a sa samo 19 godina je imao zapaženu ulogu na EP u Francuskoj 1984. Na vrhuncu je bio 1990. kada je postigao nezaboravne golove protiv Španaca u osmini finala SP u Italiji.

Posle kratke funkcionerske karijere na mestu predsednika FSS i Crvene zvezde, otisnuo se u trenerske vode. Proveo je devet godina u Aziji, vodeći Nagoju i kineski Guangdžou, a zatim se vratio u Srbiju i preuzeo “orlove” ranjenih krila posle još jednog neuspešnog pokušaja da se domognemo EP. Pod njegovom palicom reprezentacija je promenila formaciju i zaigrala daleko atraktivnije. Kvalifikacije za SP u Kataru završene su trijumfom one nezaboravne večeri novembra 2021. u Lisabonu, u najboljem meču naše reprezentacije u poslednje dve decenije. Na Mundijalu se nismo proslavili, ali Stojković je ostao u “sedlu”. Vodeći ljudi FSS shvatili su da stalne promene selektora ne donose boljitak, da nam je potreban kontinuitet i da Piksi treba da nastavi započeti posao. To se isplatilo, pa su “orlovi” konačno vezali plasman na dva velika takmičenja. Dogodine u Nemačkoj pred Piksijem je veliki zadatak. Srbija je gladna uspeha fudbalera, a uz veliku podršku dijaspore “orlovi” će pokušati da ostvare još jedan iskorak i učine Srbe ponosnim, onako kako to već rade Novak, košarkaši, Ivana Španović…

Dragan Stojković je nadimak Piksi dobio po liku miša iz crtanog filma. Srpski selektor je 30 godina u srećnom braku sa Snežanom, sa kojom ima sina i dve ćerke koje su mu podarile unučad. Pored terena je temperamentan, ali u privatnom životu uživa u miru i porodičnoj idili.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here