Čovek je ono što pije

0

Što više pijem, sve više osećam. Zato i pijem što u piću tražim sažaljenje i osećanja… Pijem jer hoću da dvostruko patim! Ovo je zapisao čuveni ruski književnik Fjodor Dostojevski. O alkoholu postoji bezbroj izreka i poslovica. Jedna od njih je: Pijanstvo ima tri dobre osobine – čini nas bogatima bez novca, jakima bez snage i pametnima bez razuma. Irski komediograf Džordž Bernard Šo je konstatovao da je alkohol anestezija koja nam pomaže da izdržimo operaciju zvanu život.
Omiljeno alkoholno piće otkriva štošta o vašem karakteru, tvrdi se u tekstu objavljenom u "Hafington postu". Nije svejedno da li ćete u kafiću, restoranu ili diskoteci naručiti viski, rum ili votku jer to i te kako oslikava vaše osobine.
x Votka

Zaljubljenici u mučenicu
Za ljubitelje rakije važi pravilo da su u stanju da ostanu na nogama celu noć uprkos ogromnim količinama ovog pića. Reč rakija je arapskog porekla i potiče od reči "al-rak", što u slobodnom prevodu znači znoj. U naše krajeve je stigla sa Turcima u 14. ili 15. veku.
U Srbiji se rakija pravi od raznog voća, ali najčešće od šljiva. Zbog gnječenja i vrenja, šljivovica se u narodu često zove mučenica.

Za one koji su ljubitelji votke, kako se navodi, postoje bar tri razloga zašto vole ovo piće. Novi su u ispijanju alkohola i ne žele da piju ništa s posebnim ukusom. Ne poznaju vrste pića, ali za votku su ipak čuli. Treći razlog da možda imaju ruske korene, pa žele to da proslave na pravi način. Treba znati da je votka najčistije alkoholno piće na planeti. Kada je u 17. veku započela proizvodnja votke u Rusiji, bačva od 12 litara koštala je kao jedna i po ili dve krave
x Džin
Zaljubljenici u džin lako se uklapaju u svaki tip društva i uvek uspevaju da pronađu bar jednu osobu s kojom će ćaskati. Proleće im je najomiljenije doba jer ono sve pokreće. Džin spada u apsolutne klasike među alkoholnim pićima. Potiče iz Holandije, a engleski vojnici koji su pomagali ovoj državi u ratu sa Španijom preneli su ovo piće u Veliku Britaniju. U 17. veku se, inače, smatralo opasnom drogom.
x Tekila
Osobe koje vole tekilu bije glas da su su emotivno nestabilne. Navodi se da imaju običaj, tragajući za osloncem, da počnu da ugrožavaju svoje prijatelje, a poznati su i po tome što utehu traže grleći toaletnu šolju. Tekila je nacionalno piće Meksika, dobija se od destilata posebnih vrsta kaktusa agave specifičnim postupkom. Danas se tekila u Meksiku prodaje čak i u apotekama jer postoji verovanje da čisti krv i leči mnoge bolesti.
x Viski
Za one koji vole da piju viski važi verovanje da su u mlađim danima ispunjavaju sve svoje obaveze i da im je domaći zadatak bio važniji od žurke. Psiholozi tvrde da su omiljeni prijatelji uvek spremni da pomognu. Prvi značajniji pisani trag o viskiju potiču iz Škotske, i to iz 1494. godine, kada je vladao kralj Džejms Četvrti, on je naredio da naprave 25 bačvi "vode života".
x Konjak
Otmenost je reč koja se vezuje za ljubitelje konjaka. Eksperti smatraju francuski konjak za najsavršenije žestoko piće. Dobija se dvostrukom destilacijom vina proizvedenog u istoimenog oblasti u Francuskoj. Proizvodnja konjaka počela je u 17. veku. Karakteristična aroma ovog pića postiže se čuvanjem u dudovim buradima.
x Rum
Za ljude koji obožavaju rum kaže se da su stvoreni da budu drugačiji od ostalih. Ne vole da plešu, ali dobrodošli su u svako društvo jer su majstori da naprave zanimljivu atmosferu. Po legendi, Holanđani su prvi doneli šećernu trsku na rajsko ostrvo Barbados. Sa skoro savršenom klimom, Barbados je uskoro postao šećerni kapital Kariba. Najveća destilerija ruma na svetu nalazi se u Havani.
 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here