EPA-EFE/KIMMO BRANDT
Sauli Ninisto, predsednik Finske

Finski predsednik “sahranio” je EU program vakcinacije, istakavši da su jedina preostala opcija pojedinačne nabavke.

Prema rečima Saulija Ninista, finskog predsednika, restrikcije u kretanju ljudi još jednom će morati da se uvedu zbog širenja mutiranih sojeva Covida-19. Kako je rekao, Finska će ponovo biti u problemu i izneo je morbidne prognoze zbog čega su odloženi i izbori u toj zemlji.

On je oštro kritikovao EU program vakcinacije, a posebno je “potkačio” Evropsku agenciju za lekove (EMA), glavno telo EU zaduženo za odobravanje vakcina u okviru EU programa.

– Koje su vakcine naručene? Nema sumnje da su morali sve to bolje da urade. Imamo primere zemalja koje su mnogo uspešnije u vakcinaciji stanovnika od same EU, jer su nabavili vakcine za sebe – rekao je finski predednik za časopis “Ilta-Sanomat”.

U tom intervjuu on je pohvalio Mađarsku, Slovačku i Češku jer su krenule baš tim putem, nabavke vakcina “sa strane”, a upitan hoće li i njegova zemlja to učiniti, kratko je rekao: Sve opcije su moguće.

Takođe, potvrdio je da mu je ruski predsednik Vladimir Putin ponudio tehnologiju za proizvodnju ruske vakcine protiv koronavirusa “Sputnjik V”. Međutim, za sada, prema njegovim rečima, Finska neće učiniti ništa po tom pitanju dokle god EU, odnosno EMA ne odobri u potpunosti “Sputnjik V”.

Ali, ako to bude čekao, možda će se i načekati jer je EU danas apelovala da se ne koristi ili ne poručuje ruska vakcina dok sve procedure oko njene registracije ne budu završene u okviru Evropske agencije za lekove.

EU programu, podsetimo, odavno ne vereuje ni austrijski kancelar koji je s danskim kolegom u Izraelu dogovorio zajedničku proizvodnju vakcine za “dane koji su pred nama”.

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime