“Crna Gora će biti prva sledeća članica EU”

Vestionline
5
pixabay.com

“Crna Gora je ostvarila ozbiljan napredak na putu ka EU i biće prva sledeća članica”, ocenio je u razgovoru za NOVU M novi izvestilac Evropskog Parlamenta za Crnu Goru Tonino Picula.

Picula je dodao da je svakako potrebno nastaviti sa radom i reformama unutar crnogorskih granica, ali i da EU na Zapadnom Balkanu ponovo aktuelizuje politiku proširenja kako se ne bi otvorio prostor za druge političke igrače sa istoka.

– U svakom slučaju, iduće proširenje EU, ma kad se ono dogodilo, neće biti bez Crne Gore. Da li će Crna Gora ući sama, da li sa još jednom državom to je sad otvoreno pitanje, ali ukoliko nastavi ovakav posao kakav radi 10 godina onda zaista sledeće proširenje neće biti moguće bez nje – kazao je Picula.

Kako je rekao, mora se konstatovati dobro obavljen posao koji je Crna Gora odradila do sada, ali se mora i nastaviti sa reformama i radom, jer ukoliko izostane dalji napredak može doći do ozbiljne frustriranosti.

– Crna Gora ima razrađene procedure, mehanizme za napredovanje prema završetku pregovora ali ono što se nije obavilo moraće se obaviti u okolnostima koje neće svaki put biti jednostavne. Ovog trenutka politička scena u Crnoj Gori je polarizovana, postoje ozbiljna neslaganja između vlasti i opozicije oko toga kako dalje. Međutim evo ja ću sa svojim iskustvom pokušati da premostim taj jaz kako bi dostigli zajednički cilj – članstvo u EU – ocenio je Picula.

Komentarišući neučešće crnogorske opozicije u Parlamentu, kazao je da bojkot posle nekog vremena postaje kontraproduktivan i zapravo udaljava od cilja.

– No, za pristup Uniji pored unutrašnjih biće potrebni i povoljniji spoljni uslovi. Da politika proširenja postane ako ne najprioritetnija, onda jedan od prioriteta EU u mandatu koji je počeo. Ali s druge strane treba primetiti i da postoji serija otvorenih pitanja što i stoji u poslednjem izveštaju EK o Crnoj Gori, a to je sve ono što obuhvataju pregovaračka poglavlja 23 i 24, dakle jačanje pravne države, nezavisnost pravosuđa, puna sloboda medija, ekonomski prosperitet – konstatovao je izvestilac.

Upitan da li smatra da politika proširenja mora biti izraženija u vreme sve češćih pokušaja destabilizacije regiona, Picula je rekao da se s tom tezom apsolutno slaže i da je ovog trenutka to jedna velika tema koja izaziva debatu u svim institucijama EU, a reč je, kako je naveo, o kontroli ili sprečavanju uticaja izvan evropskih faktora na političke procese na Zapadnom Balkanu.

– Mislim da je to jedan od motiva za nešto ozbiljnije pristupanje obnovi politike proširenja jer su zapravo najuticajnije zemlje članice EU videle da ako njihovo delovanje oslabi ka ovom regionu, da će se otvoriti prostor za neke druge igrače – poručio je Picula.

Tonino Picula, hrvatski socijaldemokratski poslanik u Evropskom parlamentu, poručio je za NOVU M i da mu nisu strani problemi Zapadnog Balkana, da poznaje Crnu Goru te da je novu funkciju izvestioca za tu zemlju preuzeo sa velikom radošću ali i odgovornošću.

5 COMMENTS

    • Zar toliki presudni uticaj ima Crna Gora na politiku Srbije? Mada bih prije rekao da Srbini na Evropu gledaju kroz azijatske naočare i nikad evropljani nijesu bili.

  1. Kada se to desi onda Hrvatska nece biti najgora clanica. Mada verujem da ce se EU raspasti dok Zapadni Balkan dodje na red. Mi mucenici svi hocemo da udjem u EU, a Britanci izlaze. Pametnom dosta.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here