EPA/Antonio Bat

Direktor Instituta za javno zdravlje Crne Gore Boban Mugoša najavio je ukidanje testova za ulazak u Crnu Goru, ukoliko se, kako je rekao, nastavi sa poboljšanjem zdravstvene situacije u Srbiji.

On je za televiziju N1 rekao da sada građani Srbije mogu da uđu u Crnu Goru samo sa negativnom PCR ili Elisa testom. Epidemiološka situacija u Crnoj Gori je, kaže, stabilna i vodi se računa o sprečavanju širenja zaraze među turistima.

– Činimo sve da gosti budu bezbedni i da se ovde odobro osećaju – rekao je Mugoša i dodao da očekuju da i oni koji budu dolazili poštuju epidemiološke mere.

U poslednjih desetak dana, kazao je, u Crnoj Gori u proseku ima oko pedeset slučajeva dnevno, što nije malo, ali taj broj ne raste. Mugoša očekuje da ova tendencija počinje da opada.

– U svakom slučaju, preduzimaju se sve mere koje se mogu preduzeti, a da privreda i ekonomija opstanu, odnosno da ne dođe do novog zaključavanja. U prvom talasu smo imali dosta restriktivne mere, i brzo smo uspeli da dođemo do statusa da nemamo koronavirus, međutim ova infekcija se ne može rešavati bez rešavanja na globalnom nivou – rekao je Mugoša.

Pojasnio je da je zbog epidemiološke situacije u regionu, došlo do očekivanog prelivanja zaraze, sa više žarišta, koje je bilo teško kontrolisati.

Direktor Instituta za javno zdravlje napominje da se na plažama neće nositi maske, kao i u nacionalnim parkovima.

– Za stolovima u ugostiteljskim objektima maske nisu neophodne, ali su obavezne prilikom ulaska i prolaska kroz ugostiteljski objekat. Ograničenje je do dve osobe za jednim stolom u zatvorenom prostoru, i četiri osobe na otvorenom, ukoliko nisu iz iste porodice – podsetio je Mugoša.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here