pixabay.com

Evropski komesar za susedstvo i proširenje Oliver Varhelji izjavio je da se nada da će međuvladina konferencija u junu Crnu Goru dovesti do završne faze pristupnih pregovora sa EU.

Varhelji kaže da je Crna Gora na vratima završnog dela pregovora.

– Ima još merila koja Crna Gora treba da ispuni. Imamo novu vladu u Crnoj Gori i novu političku konstrukciju koja je počela da ih isporučuje – rekao je evropski komesar na forumu “EU se susreće sa Balkanom”, koji se danas održava u Sofiji.

Istakao je da “nije važno koliko je mala odluka”, ali da se sve moraju doneti sada.

Varhelji je istakao da je u vitalnom interesu EU da dođe do njenog proširenja što je pre moguće i da bi sledeći saziv Evropske komisije trebalo da dočeka nove članove na kraju svog mandata.

Dodao je da je jasno da se geopolitički pejzaž promenio u poslednje tri godine, naročito od ruske agesije na Ukrajinu, kovid krize…

– Proširenje se mora desiti, to je jasno. Od vitalnog intrerasa je da dođe do proširenja što pre, a mi naporno radimo kako bismo dočekali nove članice EU. Vrata su otvorena i možemo postići neophodne reforme – rekao je Varhelji na forumu, preneo je portal Radio-televizije Crne Gore.

Kazao je i da sada postoji devet zemalja kandidata, od čega četiri već pregovaraju, a tri imaju zeleno svetlo za to.

3 COMMENTS

  1. 😂😂C.GORA I DEMOKRATIJA😂 TAKVI STE VI😅 EUROPA 🙏🙏🙏 NEK VAS DEAGI BOG🙏 ČUVA 😂

  2. SRBIJA POLAKO ALI SIGURNO IDE U EU! ŽIVELA EVROPA! ŽIVELA AMERIKA! ŽIVELA SRBIJA, EVROPSKA NATO SRBIJA, ŽIVELA EVROPSKA UNIJA SA SRBIJOM U NJOJ. EVROPSKA NATO SRBIJA, KONAČNO SVOJA NA SVOME MEĐU SVOJIMA. ONI KOJI NE VOLE ZAPAD TREBA DA BOJKOTUJU ISTI, TAKO ŠTO ĆE ISTOK PODRŽATI MENJAJUĆI EVRE I DOLARE U RUBLJE I JUANE I TRAŽITI POSAO U rUSIJI I kINI I NARAVNO SEVERNOJ KOREJI. A I SVE OSTALO LOŠE ZAPADNO, MENJATI ZA BOLJE ISTOČNO. I SRBIJI JE NAJBOLJE DA PREĐE NA EVRO. ŠTO ĆE SE U BUDUNOSTI SIGURNO I DOGODITI.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here