EPA/Boris Pejović

Evropska komisija preporučila je u petak održavanje Međuvladine konferencija sa Crnom Gorom i uputila pozitivan Izveštaj o ispunjenosti privremenih merila u poglavljima 23 i 24 (IBAR), javljaju crnogorski mediji.

Prema neslužbenim informacijama crnogorskih medija, time je EK dala zeleno svetlo za dalje razmatranje izveštaja u Savetu EU.

Izveštaj o ispunjavanju privremenih merila (IBAR) Evropska komisija je predala državama članicama Evropske unije koje konačno odlučuju o nastavku procesa pristupnih pregovora između države kandidatkinje i EU.

U svojoj proceni EK je zaključila da je Crna Gora sveukupno ispunila privremena merila, postigla dobar rezultat na nivou usklađenosti i napreduje u primeni pravnih tekovina EU i evropskih standarda u poglavljima 23 i 24.

Višegodišnji zastoj

U slučaju Crne Gore, pozitivan IBAR je bio neophodan da bi država izašla iz višegodišnjeg zastoja u procesu pregovora o članstvu. Podgorica je otvorila sva poglavlja, ali samo tri ih je do sada privremeno zatvorila.

Crna Gora je 2008. godine aplicirala za članstvo u Evropskoj uniji, a pristupni pregovori započeli su 29. jula 2012. godine.

Do zastoja u pregovorima između EU i Crne Gore došlo je 2020. kada je prvi put nakon tri decenije na parlamentarnim izborima smenjena Demokratska partija socijalista Mila Đukanovića.

Pregovori su odblokirani krajem 2023, dolaskom nove vlade koju predvodi Milojko Spajić iz populističkog Pokreta Evropa sad.

9 COMMENTS

  1. ŽIVELA AMERIKA, EVROPSKA UNIJA I SRBIJA U EU!
    ISTINA SE NE MOŽE MENJATI, ONA JE UVEK ISTA.
    MI SRBI SMO U EU! SVI SRBI ZNAJU, EVROPA JE NAŠA KUĆA, U TO NEMA SUMNJE A I MI SRBI SMO NJENI UKUĆANI.
    SRBIJA JE NA ZAPADU, U EVROPI, U EU, MEĐU SVOJIMA, SVOJOM BRAĆOM ! ŽIVELA EVROPA! ŽIVELA AMERIKA! ŽIVELA SRBIJA, EVROPSKA NATO SRBIJA, ŽIVELA EVROPSKA UNIJA SA SRBIJOM U NJOJ… EVROPSKA NATO SRBIJA, KONAČNO SVOJA NA SVOME MEĐU SVOJIMA. ONI KOJI NE VOLE NAŠ ZAPAD TREBA DA BOJKOTUJU ISTI, TAKO ŠTO ĆE ISTOK PODRŽATI UNIŠTAVAJUĆI (CEPAJUĆI) NAŠE ZAPADNE EVRE I DOLARE A TRAŽITI PLATU U RUBLJAMA I JUANIMA, TRAŽITI POSAO NA ISTOKU U rUSIJI I kINI I NARAVNO sEVERNOJ kOREJI, GDE SE RADNIČKA PRAVA VEOMA POŠTUJU. A I SVE OSTALO LOŠE ZAPADNO,OD AUTOMOBILA,GARDEROBE, TEHNIKE,,,, MENJATI ZA BOLJE ISTOČNO. PATRIOTE, POZOVITE ROĐAKE PATRIOTE DA SA NAŠEG ZAPADA IDU DA RADE NA ISTOK, DA SE KOD NAS NE MUČE RADEĆI ZA BEZVREDNE PRLJAVE EVRE I DOLARE I DA VIŠE DOPRINOSE VOLJENOM ISTOKU…ŽIVELA EVROPSKA NATO UKRAJINA!!! USKORO SAMO EVRO I U SRBIJI!!!

    NE MOŽEMO MI SRBI DA ODNESEMO SRBIJU SA ZAPADA IZ EVROPE I EU NA ISTOK ALI MOŽE DA SE ODSELI (ODNESE SEBE) ONAJ KOME SE TO NE SVIĐA!!! SRBIJA JE SRCE EVROPE! ŽIVELA EVROPSKA SRBIJA!!!

  2. Svašta može da se pročita neki su za zapad neki za istok ali nisam pročitao da je neko od ovih za Srbiju i slobodu Srpskog naroda,zar smo toliko glupi da ne možemo sami da odlučujemo šta ćemo i kako ćemo da radimo.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here