EPA/Boris Pejovic

Crna Gora, Albanija, Ukrajina i Norveška pridružile su se produženju sankcija EU protiv Rusije zbog, kako je obrazloženo, “akcija protiv ukrajinskog teritorijalnog integriteta, suvereniteta i nezavisnosti”.

To potvrđuje Deklaracija visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost o usklađivanju određenih zemalja sa odlukom EU, koja je objavljena na internet stranici Saveta Evropske unije.

– Dana 10. septembra 2021. godine, Savet je usvojio Odluku (ZSBP) 2021/1470 o izmeni Odluke 2014/145/ ZSBP. Odlukom Saveta obnovljene su postojeće restriktivne mere za narednih šest meseci, do 15. marta 2022. godine. Zemlje kandidati Crna Gora i Albanija, te zemlja EFTA Norveška, članica Evropskog ekonomskog prostora, kao i Ukrajina, usklađuju se sa ovom Odlukom Saveta – navodi se u dokumentu.

Napominje se da će ove zemlje osigurati da njihove nacionalne politike budu u skladu sa ovom odlukom Saveta.

– Evropska unija prima k znanju ovu obavezu i pozdravlja je – navedeno je u dokumentu.

Savet EU je 10. septembra odlučio da na još šest meseci produži sankcije Rusiji „zbog akcija koje podrivaju teritorijalni integritet, suverenitet i nezavisnost Ukrajine“.

Te restriktivne mere prvi put su uvedene 17. marta 2014. godine i predviđaju ograničenja putovanja, zamrzavanje imovine i zabranu stavljanja sredstava ili drugih ekonomskih resursa na raspolaganje licima i subjektima na spisku. Sankcije će se i dalje primenjivati na 177 pojedinaca i 48 ustanova.

5 COMMENTS

  1. Tesko se sada Rusima od ovoga sela su nezgodne sankcije neznam samo kakoce se nositi sa ovim neka im je Bog u pomoci

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here