EPA-EFE/Boris Pejović
Zdravko Krivokapić

Najnovije istraživanje javnog mnjenja pokazalo je nizak stepen poverenja u vladu Crne Gore i premijera Zdravka Krivokapića.

Vlada je na skali od jedan do pet dobila ocenu 2,28, a većina ispitanih ocenila je da je karakter aktuelne vlade konzervativan i revanšistički, saopštili su iz Centra za građansko obrazovanje (CGO).

CGO i agencija “Damar”, koji su predstavili rezultate istraživanja u čijem je fokusu bila godišnjica rada vlade, saopštili su da je skoro polovina ispitanih ocenila da se zemlja kreće u pogrešnom smeru, nasuprot 35 odsto onih koji misle da je taj smer dobar.

“Opšta ocena rada vlade je 2,28, a nijedno od ministarstava nije stiglo do trojke, što je na skali od jedan do pet ocena – dovoljan dva”, rekla je izvršna direktorica CGO Daliborka Uljarević.

Ona je navela da su od članova vlade najbolje ocene dobili ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić koji je dobio 3,05, ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović 2,89, ministarka javne uprave, digitalnog društva i medija Tamara Srzentić 2,85, dok su najniže ocene dobili premijer Krivokapić, ministarka kulture, prosvete, nauke i sporta Vesna Bratić i ekologije i prostornog planiranja Ratko Mitrović.

“Kada je u pitanju karakter ove vlade, većina ispitanih je vidi kao konzervativnu, revanšističku i klerikalnu, vladu koja ne vodi reformski kurs”, rekla je Uljarevićeva.

Ona je rekla da više od trećine ispitanih nije moglo da navede nijednu prednost Krivokapićeve vlade, dok je najveća zamerka bila nedostatak iskustva u rukovođenju, a zatim i nepotizam i partijsko zapošljavanje.

Izvršni direktor Damara Vuk Čađenović naveo je da premijeru Krivokapiću ne veruje 43 odsto ispitanika, dok mu 32 odsto delimično veruje, jedan od deset njih mu veruje u potpunosti, a šest od deset smatra da premijer često menja stavove.

Kada je u pitanju ocena za mere u borbi protiv Covida 19, Vlada Crne Gore je dobila prosečnu ocenu 4,24, što ukazuje da su građani nešto više nezadovoljni nego zadovoljni antikovid merama, navode u CGO.

Upitana kako bi ovo istraživanje moglo da utiče na opstanak vlade ili formiranje nove, Uljarevićeva je rekla da smatra da su izneli dosta podataka koji ukazuju da vlada gubi podršku, te da stvari idu u pravcu drugačije vlade i vanrednih parlamentarnih izbora.

“Vlada koja ima ovakvu ocenu teško može da ima podršku za istinske reforme koje su potrebne ovom društvu”, rekla je.

Istraživanjem CGO i Damara, koje je sprovedeno od 16. do 24. novembra, obuhvaćeno je 1.012 ispitanika, saopštio je CGO.

2 COMMENTS

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here