EPA/Boris Pejovic

Crna Gora je interesantna investitorima, što pokazuje i projekat ekonomskog državljanstva, izjavio je direktor Agencije za investicije CG Dejan Medojević.

Pojava koronavirusa usporila je, ali nije zaustavila projekat ekonomskog državljanstva, a prvi pasoši biće uskoro uručeni.

– Do sada smo primili nekih 35 aplikacija, a one i dalje stižu. Zeleno svetlo dobilo 12 aplikacija. U narednom periodu, kada se otvore granice, očekuje se da MUP izda prve pasoše za ovih 12 aplikacija – rekao je Medojević za Novu M.

Medojević napominje i da agenti rade na terenu, te očekuje da će program ekonomskog državljanstva prave rezultate dati u narednom periodu kada se smiri pandemija.

Prema procenama Svetske banke i brojnih međunarodnih institucija, u ovoj godini očekuje se značajan pad globalnih tokova stranih direktnih investicija. Taj pad biće između 30 i 40 odsto u odnosu na godinu ranije.

– Projekcija Ministarstva finansija pokazuje da će Crna Gora u ovoj godini imati pad stranih direktnih investicija sa sedam odsto BDP-a u prošloj na 5,4 odsto BDP-a u ovoj godini, što je zabrinjavajuće, a sve zbog pandemije korona virusa koja u celom svetu donosi negativne trendove – objašnjava Medojević.

Dodao je da, međutim, ono što ohrabruje, jeste da se u 2021. godini očekuje postepen oporavak i rast ekonomije od 4,9 odsto, koji će u značajnom delu biti podstaknut investicijama.

Medojević je naglasio i da je značajan podsticaj za investitore da ulažu u Crnu Goru činjenica da se nalazi na 42. mestu Forbsove liste najbezbednijih zemalja, kao i da je članstvo u NATO-u donelo više investicija.

– Statistika pokazuje da od kada smo postali članica Alijanse imamo 66 odsto veći priliv direktnih stranih investicija – kaže Medojević i dodaje da Crna Gora ima veoma popularnu i privlačnu poresku politiku.

Osim toga, istakao je Medojević, vlada ozbiljno radi na smanjenju birokratskih procedura i olakšavanju investitorima da rade i posluju u Crnoj Gori i, ono što je veoma bitno, jeste da Zakonom o stranim ulaganjima strani investitor ima ista prava kao domaći, a to mnogo znači onome ko odluči da ulaže u Crnu Goru.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here