Crveni tepih za ocrnjenog Vučića

0

 

DOČEK UZ SVE POČASTI: Aleksandar Vučić i Vjekoslav Bevanda
 

Premijer Srbije Aleksandar Vučić poručio je juče u Sarajevu da u glavni grad BiH nije došao da bilo kome podilazi.
Iako je u više navrata napomenuo da je došao da priča o budućnosti i saradnji, nije mogao da izbegne novinarsko pitanje o delovima programa Srpske napredne stranke koji su se u ponedeljak pojavili na nekim portalima u BiH. Podsetimo, reč je o navodnim planovima naprednjaka da se ujedine Srpska i Srbija, što je srpski premijer nazvao besmislicama, a onda je dobio pitanje ko je pravi Vučić, nacionalista ili današnji odmereni premijer.
– Besmislice prethodnih dana su me zabavljale. Neki ljudi očito ne razumeju šta se promenilo. Što se mene tiče, ja sam premijer Srbije izabran uz najveći broj glasova, pri tome sam Srbin i ponosan sam na to i na svoju zemlju. Došao sam kao prijatelj BiH poštujući i BiH i Republiku Srpsku. Niko ne može da uništi ni BiH ni RS, a čudim se onima koji bi od Srbije počeli praviti nešto drugo osim prijatelja. Besmislice mogu da objavljuju koliko hoće. Istu stvar govorim u Beogradu, Moskvi, Sarajevu, Briselu. Moje se reči ne razlikuju. Iako bih mogao da se bavim prošlošću mnogih u BiH, ne pada mi napamet. Građani biraju svoju vlast i ni jednu reč o tome više neću reći – rekao je Vučić.
Prvi susret imao je sa predsedavajućim Saveta ministara Vjekoslavom Bevandom, a video se i sa rukovodstvom parlamenta, članovima Predsedništva, posetio je i bolnicu "Abdulah Nakaš",Sarajlijama poznata kao bivša vojna bolnica, gde je uručio donaciju, a stigao je i da prošeta Sarajevom i obiđe neke bogomolje.
– Pozivam sve vas u Beograd da se osećate kao kod svoje kuće. Tvrdim da nećete doživeti nikakve neprijatnosti. Čuo sam i čitao neke priče kako me je neko naterao da dođem u Sarajevo. To su izmišljotine. Ja sam ovde došao kao prijatelj BiH koji poštuje teritorijalni integritet BiH, RS i Dejtonski sporazum. Odluku o dolasku doneo sam sam, bez pritiska Evrope i Turske, kako neki žele prikazati – rekao je Vučić.
Vjekoslav Bevanda je otkrio da je razgovarano i o uvozu duvana, mleka, piva i vina, kao i o energetskim projektima. On je izrazio očekivanje da će uskoro biti održana zajednička sednica Vlade Srbije i Saveta ministara BiH, ali da je neizvesno da li će do toga doći pre izbora u BiH.

 

Mile zna koliko je voljen
Ja sam rekao mom prijatelju i predsedniku Republike Srpske gospodinu Dodiku ovde: "Ti, Mile, znaš koliko mi volimo Republiku Srpsku, isti smo narod, koliko je poštujemo, koliko poštujemo i tebe i rukovodstvo Republike Srpske". On je rekao: "Znam" – rekao je Vučić Goranu Miliću u intervjuu za TV Al Džazair Balkans.

 

Jake mere obezbeđenja
Dolazak premijera Vučića pratile su žestoke mere obezbeđenja. Jake policijske snage bile su postavljene po celom Sarajevu, a naročito u blizini institucija u koje je dolazio predsednik srpske Vlade. Neki građani koji su se zadesili na tim lokacijama su legitimisani, ili preusmeravani na drugu stranu ulice.
 

"Iskopana" prošlost
Premijer Srbije morao bi da u glavnom gradu BiH izrazi žaljenje jer je u julu 1995. pretio da će država Srbija za svakog ubijenog Srbina ubiti 100 muslimana, što se na kraju i desilo, izjavila je sociolog Janja Beč Nojman uoči posete Vučića. U razgovoru za sarajevski portal Klix.ba ona je ocenila da bi "to bio prvi manji korak ka izgradnji poverenja".

 

Svetinje Dejton i Banjaluka
Vučić je rekao da ne očekuje nikakvu ljutnju Banjaluke zbog njegove posete Sarajevu.
– Imamo bliske odnose s Republikom Srpskom u skladu s Dejtonskim sporazumom, u skladu sa zakonom o specijalnim vezama Srbije i RS, to se neće promeniti, ali mi poštujemo teritorijalni integritet BiH i mi želimo da razvijamo poverenje i prijateljstvo s BiH – kazao je Vučić.

 

SARAJEVSKI PORTAL KLIx.BA TVRDI:

Naprednjaci "izbrisali"
ujedinjenje sa Srpskom

Nakon što su mediji u BiH podsetili na osnovne programske ciljeve Srpske napredne stranke kojima se predviđa "stvaranje uslova za formiranje zajedničke ili jedinstvene države srpskog naroda i svih ostalih građana koji žive na teritoriji Srbije i Republike Srpske", sa stranice vodeće stranke u Srbiji je izbrisan sporni deo tačke 2. Programa naprednjaka – tvrdi sarajevski portal KliX.ba i podseća da se radi o Programu SNS-a
iz februara prošle godine.
Nema potvrda je li stranačko vođstvo dalo nalog da se taj deo
programa izbriše dan uoči Vučićeve posete Sarajevu.
Ali je indikativno ono što je Vučić rekao juče popodne osvrćući se na Program SNS-a:
– Gde to piše? Nemojte kad vas molim. Pročitajte, pa mi recite gde to piše, mi imamo Belu knjigu i to nikada nije pisalo, ne mogu to da komentarišem. Sit sam rasprava i objašnjenja što bi neko ne znam šta želeo. Spreman sam da ponesem Belu knjigu pa neka mi neko pokaže – rekao je Vučić.

 

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here