Cunami počeo da ruši posle zemljotresa u Čileu

0

Projektovana vremena putovanja cunamija posle zemljotresa u Čileu
 

Prve žrtve cunamija zabeležene su na Ostrvima Huana Fernandeza, grupi ostrva koja se nalazi 642 kilometara zapadno od Santjaga – prijavljeno je da je poginulo troje ljudi dok ih je 10 nestalo. Inače, u samom Čileu, smatra se da je od posledica zemljotresa poginulo najmanje 147 ljudi…

 

Grad Talkauano jedan je 11 gradova pogođenih cunamijem, navodi isti izvor. U međuvremenu, sirene za uzbunu oglasile su se u celoj francuskoj Polineziji dok se cunami kreće preko Pacifika.

 

Talasi stigli do Francuske Polinezije i Tahitija

Prvi talasi cunamija stigli su i do obala Francuske Polinezije, saopštile su vlasti. Vlada je pozvala stanovnike da napuste priobalne oblasti i smeste se na uzvišenjima, a škole i većina puteva su zatvoreni.

 

Prvi talasi zapljusnuli su arhipelag Gambije, a zatim i obale Tahitija, čiji je seizmološki centar, međutim, objavio da su talasi bili visoki tek oko 36 centimetara.

 

 

Na ostrvima Markiza i Rurutu očekuju se talasi visine oko dva metra, rekli su zvaničnici upozoravajući stanovništvo da se popne najmanje 10 metara iznad nivoa mora. Stručnjaci upozoravaju da cunami dolazi u više talasa i da prvi ne mora da bude i najviši.

 

Upozorenje za cunami izdato je u pacifičkim zemljama od Novog Zelanda do Čilea.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here