D. Vukajlović i S. Petrović
SABOR SRPSKE SLOGE: Đorđe Milićević sa mališanima u Vićenci

Ministar bez portfelja zadužen sa koordinaciju aktivnosti i mera u oblasti odnosa sa dijasporom Đorđe Milićević posetio je Vićencu i Tori di Kvartezolo na poziv Saveza Srba u Italiji, krovne organizacije koja okuplja udruženja naših ljudi koji žive i rade prvenstveno na teritoriji severoistočne Italije.

Milićević se u Vićenci sreo sa predstavnicima srpske zajednice u ovom delu Italije i na praznik Pokrova Presvete Bogorodice prisustvovao liturgiji u hramu Svetog apostola i jevanđeliste Luke, a potom je u pratnji sveštenika Dalibora Đukića i čelnika Saveza Srba u Italiji Lidije Radovanović, Dušana Aleksića i Jelene Glišić obišao gradilište novog Parohijskog centra i budućeg hrama Srpske pravoslavne crkve u Vićenci, gde ih je dočekao Živomir Ilić, predsednik SPCO.

Velikim zalaganjem protojereja Dalibora Đukića prikupljeni su prilozi vernika i srpske zajednice Italije, od kojih je kupljeno zemljište sa postojećim objektom koji će biti obnovljen za izgradnju Parohijskog centra i hrama. Ovaj budući velelepni parohijski centar SPC u Vićenci prvi je u ovom delu Evrope koji je uknjižen na Srpsku pravoslavnu crkvu. Do sada je jedina srpska pravoslavna crkva u Italiji, pod pokroviteljstvom, iako ne i u vlasništvu Srpske pravoslavne crkve, bila Crkva Svetog Spiridona u Trstu.

Sa sveštenikom Đukićem

Ministar Milićević prisustvovao je i sportsko-zabavnoj manifestaciji Sabor srpske sloge u mestu Tori di Kvartezolo, na kojoj je učestvovalo više od hiljadu naših sunarodnika i predstavnici italijanskih institucija. On je održao i radni sastanak sa predstavnicima svih srpskih udruženja u Italiji, gde je apelovao na jedinstvo među našim narodom gde god živeo. Naglasio je da srpska udruženja u Italiji i širom sveta imaju apsolutnu podršku u svim svojim aktivnostima koje su usmerene na očuvanje nacionalnog identiteta, srpskog jezika i pisma, kulture i tradicije.

Lidija Radovanović, predsednica SSUI, ističe da se u saglasnosti sa ministrom uvidelo da je potrebna jedna jasno definisana nacionalna strategija kako bi trud i rad države i matice urodio plodom.

Dušan Aleksić, potpredsednik SSUI, navodi da je postignuta saglasnost o tome da treba jasno definisati programe predstavljanja srpske kulture i umetnosti u inostranstvu.

– Istakli smo da treba raditi na povratku ugleda srpskom narodu koji je narušen od strane zapadnih medija prethodnih 30 godina. Takođe je važno da se u inostranstvo šalju diplomatski predstavnici Srbije koji znaju jezik zemlje u koju dolaze i koji su patriote i profesionalci, kao što je sadašnja generalna konzulka Srbije u Trstu Ivana Stojiljković, koja je puno doprinela jedinstvu države, Crkve, škole i srpske zajednice, kakvu ne pamtimo u poslednjih 20 godina – naveo je Aleksić.

Italijanski zvaničnici i Darko Gojković
Milićević, Lidija Radovanović i Dušan Aleksić
Sastanak sa predstavnicima srpskih udruženja

Fudbal, folklor i Pasuljijada

Goran Nikolić i Saša Kostić iz Uprave udruženja Sloga navode da su u okviru tradicionalnog Sabora koji je otpočeo u ranim jutarnjim časovima i trajao do kasno u noć održani Pasuljijada, turnir u fudbalu i večernji kulturni program. Na turniru je učestvovalo 10 ekipa udruženja iz Trsta, Udina, Trenta i Slovenije, a pasulj je kuvalo 14 takmičarskih ekipa. Posle takmičenja usledili su folklorni nastupi brojnih bratskih udruženja. Veče se završilo uz muziku, tradicionalnu srpsku hranu i narodno veselje.

Saša Kostić i Goran Nikolić

Zahvalnost Italijanima

Ministar je iskoristio priliku da se sretne sa predstavnicima italijanskih institucija i zahvali na tome, što je čuo i od oca Dalibora Đukića, da je grad Tori di Kvartezolo doprineo tome da se daju sve potrebne građevinske dozvole kako bi srpska zajednica u regiji Veneto mogla da izgradi Pravoslavni centar. Predstavnici italijanskih institucija su bili: Dijego Markioro, gradonačelnik grada Tori di Kvartezolo, Izabela Sala, zamenica gradonačelnika grada Vićenca, Matija Pilan, referent za saradnju sa zajednicama stranaca u Vićenci. Takođe su bili prisutni i Leonardo di Marcio, Nikola Paulon i Valter Betijato, dugogodišnji veliki prijatelji srpske zajednice u Vićenci koji su doprineli saradnji između srpskih i italijanskih institucija.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here