SPOJI
Organizatori i domaćini sa gostom iz Beograda

U Inzbruku je nedavno gostovao prof. dr Miloš Ković, koji je govorio na temu Kosovski zavet u prošlosti, sadašnjosti i budućnosti srpskog naroda.

Ovo predavanje je u dva dana organizovano u bratskoj slozi od strane Srpske pravoslavne omladine Inzbruk i Humanitarne organizacije Srbi za Srbe. Gostovanje prof. Kovića, poznatog istoričara sa Univerziteta u Beogradu, održano je u prostorijama KUD Đurđevdan u Inzbruku uz prisustvo brojnih gostiju iz Inzbruka, drugih gradova Tirola, ali i Graca, koje su pogačom i solju na ulazu dočekale mlade članice Đurđevdana u srpskoj narodnoj nošnji.

Predavačko veče je počelo zajedničkom molitvom koju su očitali prota Aleksandar Stolić, paroh inzbruški i otac Mihail Gavrilović, paroh kufštajnski. Potom je mr Vladimir Vlajić, jedan od osnivača SPOJI u ulozi voditelja pozdravio sve prisutne goste među kojima su bili i Stefan Koprivica, predsednik HO Srbi za Srbe Austriji, Dražen Plavšić, član UO SZS Austrija, Ostoja Popadić, predsednik i drugi članovi KSK “Petar Kočić Zmijanje” iz Figena, članovi KUD Đurđevdan.

Zatim je prof. Ković u jednočasovnom izlaganju objasnio značenje Kosovskog zaveta za srpski narod u prošlosti, a stavljajući poseban akcenat na sadašnjost i budućnost, posle čega je usledila živa diskusija u kojoj je prof. Ković odgovarao na pitanja vrlo zainteresovane publike. Gosti iz Beograda je na kraju večeri uputio sledeću poruku prisutnima: “Ostanimo u Kosovskom zavetu! Obnovimo praotačka predanja! Dogodine u Prizrenu!”

Brojni zemljaci došli da čuju predavanje

Na samom kraju svi prisutni imali mogućnost doniraju za ugrožene porodice na prostoru bivše Jugoslavije. Zahvaljujući velikom srcu svih donatora skupljeno je 863 evra.

Vanvremenska nit

– Impozantno je na koji način profesor Ković uspeva publici da dočara tu vanvremensku nit Kosovskog zaveta dokazavši da se ne radi o nečemu arhaičnom, nego o nečemu što je isto juče, danas i sutra – istako je Stefan Koprivica, predsednik Srbi za Srbe Austrija, u čijoj organizaciji je prof. Ković govorio i sledećeg dana u Lincu.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here