Svesrpski dečji sabor
Deca iz celog sveta na jednom mestu

Svečanim koncertom u Dečjem kulturnom centru, u petak je počeo trodnevni Svesrpski dečji sabor koji je okupio nekoliko stotina mališana iz Nemačke, Rumunije, Slovenije i Hrvatske, kao i njihove vršnjake – domaćine iz Osnovne škole “Starina Novak” iz Beograda.

Otvarajući ovu manifestaciju, direktor Uprave za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon poručio je da je svako dete koje živi van Srbije “most između Srbije i sveta”.

– Draga deco, dobrodošli kući. Bez obzira na mesto gde ste se rodili, svako od vas je na neki način potekao odavde. Odavde su, pre mnogo decenija i vekova, krenuli vaši koreni, a vi ste, čuvajući svoj jezik, identitet i kulturu pokazali nama koji živimo u Srbiji da gde god ima Srba, gde god se govori srpski i u sebi nosi srpski identitet, to je most između Srbije i sveta. Svako od vas stvara te male mostove tako što u svoje domove prima drugare iz zemalja gde živite upoznajući ih i sa svojim jezikom, svojim ćiriličnim pismom. Verujem da to nije lako, ali je bitno da se zna kako bi se deca u Srbiji čuvala svoj prelep srpski jezik i negovala prelepo ćirilično pismo koje nam je dato da ga prenosimo dalje i negujemo za buduće generacije – istakao je Gujon uz buran aplauz mališana.

Ivana Teodorović Stojanović, urednik programa Dečjeg kulturnog centra u Beogradu, ističe da je ceo projekat urađen u saradnji s Upravom za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu pri Ministarstvu spoljnih poslova.

– Mališani su već posetili Palatu Srbije i razgovarali sa Darijom Kisić Tepavčević, ministarkom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, a u planu je da posete Narodnu skupštinu, Muzej Nikole Tesle i Hram Svetog Save. Međutim, od početka nam je najvažnije da ih povežemo sa vršnjacima iz Beograda i da se druže, a presrećni smo što su se iz ranijih Sabora već rodila prijateljstva koja i dalje traju – kaže Ivana Teodorović Stojanović.

Jadranka Betin dovela je grupu srpske dece iz Kopra, Slovenija, članove AKUD Kolo i istovremeno učenici školice Ćirilandija.

– Fenomenalno nam je da se organizuje ovakva manifestacija jer je važna ne samo kako bi deca posetila maticu nego da upoznajući nove prijatelje, a boravkom kod vršnjaka još bolje savladaju srpski jezik i upoznaju se s našom istorijom i kulturom – istikao je Jadranka Betin.

Devetogodišnja Lara i dvanaestogodišnji Roberto Tomić, sestra i brat su iz Kopra i prvi put su ne samo na ovakvoj manifestaciji već i u Srbiji. Raspoređeni su u dve porodice, ali se ne žale. Upravo suprotno. Oboje uživaju.

– Naši roditelji su iz Bosne, iz Teslića, a prve dane u Beogradu sam iskoristila da se prošetam centrom grada, a zatim smo bili na sladoleduu – kaže Lara.

Njen brat dodaje da su mu utisci fenomenalni.

– Prvo veče smo igrali basket, zatim otišli na palačinke, a za kraj dana, kako drugačije, nego malo plej stejšen – otkriva ova Robert.
Antrfilei

IZ FRANKFURTA KRENULO DEVETORO MALIŠANA

– Na Svesrpski dečji sabor je krenulo devetoro dece iz Frankfurta i dva pratioca, Ana Vasiljević i ja. Za ovaj događaj je vladalo veliko interesovanje dece, pa smo jednostavno odabrali prvih devet koji su se prijavili. Ranije je putovao veći broj dece, grupa od tridesetak, ali se manifestacija nije u vreme pandemije održavala. Ovo je na neki način njeno ponovno oživljavanje – kaže za “Vesti” Dijana Avdić, potpredsednica Saveta stranaca u Frankfurtu i jedan od osnivača Srpsko-nemačkog udruženja.

Napominje da je inicijativa za ponovno održavanje ovog skupa potekla upravo od Srpsko-nemačkog udruženja u saradnji sa Generalnim konzulatom Republike Srbije u Frankfurtu.

– Već drugi put deca iz Frankfurta dobijaju priliku da učestvuju na ovoj fantastičnoj manifestaciji pod pokroviteljstvom najviših državnih organa. Na ovaj način ostvaruju čvršću vezu sa maticom. U druženju sa vršnjacima steći će nova prijateljstva – rekao je Branko Radovanović, generalni konzul Srbije u Frankfurtu.

Lara Vasiljević i Teodora Blažeski su imale sreću da budu među decom koja će obići glavni grad Srbije.

– Radujemo se jer ćemo obići Beograd, upoznati vršnjake iz našeg glavnog grada i drugih država i družiti se sa njima – kaže Lara.

Teodora dodaje:

– Saznale smo za ovaj skup preko Dopunske škole na srpskom jeziku i preko našeg Konzulata. Ovo će biti novi doživljaj i iskustvo za mene.

Učesnici

Na Svesrpskom dečjem saboru učestvuju mališani iz Nemačko-srpskog društva iz Frankfurta na Majni, Teoretske gimnazije “Dositej Obradović” iz Temišvara (Rumunija), članovi Vukovarskog pevačkog društva Javorčići (Hrvatska) i AKUD Kolo i Ćirilandija iz Kopra (Slovenija).