Čvrstom vezom u budućnost

0

Iskreni prijatelji: Sa svečanosti u staroj gradskoj skupštini
 

Ovoga puta Dan austrijsko-srpskog prijateljstva bio je u znaku humanitarne pomoći za žrtve poplava u Srbiji. Sve prikupljene donacije biće prosleđene inicijatoru humanitarne akcije, Ambasadi Republike Srbije u Austriji.

 

Na samom početku o istorijatu Dana austrijsko-srpskog prijateljstva koji je ustanovljen pre tri godine govorile su Tajana Macanović i Dragana Pavlićević-Tomić na srpskom i nemačkom jeziku.

 

Tajana Macanović i Dragana Pavlićević-Tomić
 

Istakle su da veze dve zemlje, Austrije i Srbije nikada nisu bile stabilnije, te da pogled 100 godina nakon Prvog svetskog rata, treba da bude uperen ka budućnosti. One su podsetile da je proglašenje Dana krunisano Poveljom koju je potpisalo 150 uglednih ličnosti iz Srbije i Austrije.

 

Marko Stijaković

"Srbija je na putu ka Evropskoj uniji, a Austrija naš pouzdan partner na tom putu", poručeno je.

Predsednik Austrijsko-srpskog društva dr Marko Stijaković se zahvalio vlastima Prvog bečkog okruga, bečkom magistratskom odeljenju za kulturu kao i Ministarstvu spoljnih poslova i integracije Austrije za podršku u organizaciji ove manifestacije u staroj zgradi gradske skupštine.

On je podsetio da je ideja Dana prijateljstva potekla od bivšeg ambasadora Republike Srbije u Austriji Milovana Božinovića, te da je austrijsko-srpsko društvo odlučilo da to bude 13. oktobar, pošto je upravo na ovaj dan pre 230 godina austrougarski car Josif Drugi potpisao Patent o toleranciji.

 

Uglednici

U nastavku večeri nastupili su poznata džez umetnica Matilda Leko i dvojac Pilerovi.
Obeležavanju Dana austrijsko-srpskog prijateljstva prisustvovao je i protojerej stavrofor Petar Pantić, profesor Volfgang Rorbah, Branko Lazić, Hans Arsenović iz ogranka stranke Zeleni pri Privrednoj komori, kao i predstavnici brojnih udruženja i ugledni pojedinci.

Ambasador Republike Srbije u Austriji Pero Janković je obraćajući se prisutnima istakao da prijateljstvo na svim jezicima sveta označava nešto pozitivno, toplo i humano.
– Zato se prava prijateljstva, posebno između naroda, moraju negovati kao cvet i upravo to na svoj način radi Austrijsko-srpsko društvo – poručio je Janković.

On se istovremeno zahvalio i ministru spoljnih poslova Sebastijanu Kurcu koji je zajedno sa njim preuzeo pokroviteljstvo ove manifestacije.
 

Široko polje delovanja

– Ove godine Dan austrijsko-srpskog prijateljstva je u znaku interkulturalnosti – rekao je Stijaković, istakavši Srbija ima bogatstvo vrsnih muzičkih umetnika.
Stijaković je podsetio na polje delovanja Austrijsko-srpskog društva koje seže od bilateralnih veza dve zemlje, preko kulturne delatnosti do podrške procesu evropskih integracija Srbije.

 

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here