EPA
Mađarski ministar inostranih poslova Peter Sijarto

“U Evropi postoji snažan lobi protiv vakcina koje dolaze ‘spolja’, ali Budimpešta će postupati u skladu sa interesima svog naroda”, rekao je mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto. Kako kaže, prve manje isporuke ruske vakcine “Sputnjik V” protiv koronavirusa u Mađarsku će stići u decembru, a veće u januaru.

Sijarto je dao intervju ruskoj TV “Rusija 24”, a na pitanje da li Budimpešta trpi pritisak drugih evropskih zemalja kako bi odustala od ruske vakcine, on je odgovorio:

– Naravno, postoji jak lobi protiv vakcina koje dolaze izvan Evropske unije. Ali, takav je život. Mi smo na to navikli. I mnogo puta smo pokazali da nas nikakav lobi neće zaustaviti da ne stavimo interese Mađara na prvo mesto. A u interesu Mađara je da dobiju vakcinu, bezbednu vakcinu najbrže moguće.

Ministar je podsetio da će u decembru početi prve isporuke ruske vakcine “Sputnjik V” a da će veće partije uslediti u januaru.

– Ruski ministar zdravlja je rekao da u decembru mogu da počnu da nam isporučuju male partije vakcine iz Rusije, a veće u poslednjoj trećini januara. Ali, pošto situacija izlazi iz okvira uobičajenog, teško je precizirati obime i datume isporuka – rekao je Sijarto.

Ministar je rekao i da bi Mađarska volela da se deo proizvodnje vakcine odvija u samoj zemlji ali da bi za tako nešto bilo potrebno oko godinu i po dana.

Mađarska je prva evropska zemlja koja je dobila uzorke ruske vakcine.

1 KOMENTAR

  1. Не знам дали ће Мађари издржати тај лоби , али знам да се код нас дрКон лавовски бори да ми добијемо руску вакцину!

POSTAVITE KOMENTAR

Upišite vaš komentar
Upišite vaše ime