Pexels

Sveže meso, ribu i mlečne proizvode sigurno ćete da držite u frižideru, ali postoje namirnice koje možda nepravilno odlažete.

Sledeći put kada budete raspakivali svoje namirnice iz prodavnice, trebalo bi da razmislite razmislite gde ćete da ih skladištite, piše Klix.ba.

Istraživači hrane iz „Two Wombats“ otkrili su koje su to namirnice koje bi trebalo da držimo u frižideru.

Kečap

Mnogi pogrešno misle da kečap treba čuvati na polici ormarića, kao u prodavnici. Ipak, nakon što se otvori, stručnjaci kažu da kečap treba čuvati u frižideru.

Dok je neotvoren i zapečaćen, može da se čuva van frižidera, ali kada se jednom otvori, najbolje ga je držati u frižideru kako bi se zadržao njegov prirodni nivo kiselosti, ukus, miris i boja.

Kukuruz u klipu

Ako spremate zalihe kukuruza u klipu za sledeći roštilj, najbolje je da ga držite u frižideru. Ako klip kukuruza stavite u odmah nakon kupovine, to će uveliko usporiti pretvaranje njegovog šećera u škrob.

Maslac

Tehnički je u redu držati maslac na kuhinjskom stolu. Ipak, ako želite da produžite svežinu i poboljšate ukus, najbolje je da ga stavite u frižider. Najbolji način da maslac ostane maziv i svež je da ga izvadite dovoljno koliko vam treba za obrok i ostavite ga izvan frižidera oko sat vremena pre upotrebe kako bi mogao pravilno da omekša.

Tortilje

Ako redovno kupujete tortilje, možda ste primetili da jako brzo dobiju plesni. Kako biste rešili ovaj problem, stručnjaci predlažu da tortilje držite u frižideru.

Orašasti plodovi

Ako orašaste plodove planirate da konzumirate u roku od mesec dana od kupovine, možete ih držati u ostavi. Međutim, ako želite da vam duže ostanu sveži, orašaste proizvode je najbolje da držite u frižideru. Nezasićene masti u orašastim plodovima su osetljive i mogu brzo da oksidiraju, štu utiče na njihov prirodni ukus.

Kvasac

To je glavni sastojak u mnogim pekarskim proizvodima, ali kvasac je vrlo osetljiv na promene okoline. Neotvoren može da se čuva na hladnom i suvom mestu, ali se nakon otvaranja preporučuje čuvanje u frižideru.

Niže temperature u frižideru pomažu da se očuvaju aktivnosti kvasca i sprečavaju njegovo odumiranje, osiguravajući da ostane prikladan za vaše potrebe pečenja. Nakon što otvorite limenku kvasca, ključno je da sav neiskorišćeni kvasac prebacite u hermetički zatvorenu posudu pre nego što ga stavite u frižider. Ovo sprečava vlagu da deaktivira kvasac. Ako se pravilno skladišti, kvasac može da zadrži svoju aktivnost oko četiri do šest meseci nakon otvaranja.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here