Da li je Dalaj Lama najmudriji čovek na svetu?

0

Dalaj Lama, tibetanski verski vođa
 

Kada je u svom domu u Daramsali, na severu Indije, gde je smeštena izbeglička vlada Tibeta, Njegova Svetost se budi u 3 sata ujutru: prema tome, ranoranilac. Nakon jutarnjeg tuširanja, dan počinje molitvama, meditacijom i prostrationom, posebnom vrstom ispruženosti tokom koje se telo nalazi u pokornom i smernom položaju. To traje do 5 sati ujutru.

 

Nema računar ni mobilni telefon, ne voli bogatstvo

Dalaj Lama ne poseduje ni računar ni mobilni telefon. On, kao i svi ostali budistički monasi, sledi zavet jednostavnosti, i prema tome uzdržava se od sticanja materijalnog bogatstva koje sputava duhovni rast, i nalazi radost u tome. Citira jednog tibetanskog monaha koji je živeo pre hiljadu godina: “Ako te mnogo ljudi poštuje, ti moraš o sebi misliti kao o najnižem stvoru, da ne bi razvio predrasudu i gordost”.

Jedan od njegovih omiljenih stihova, u čast Bude Šajkamunija, za ovo doba dana glasi: “Oduševljen velikim saosećanjem, učio si neuprljano učenje, da bi odbacili sve pogrešne poglede na svet, Tebi se Budo klanjamo”. Tokom meditacije postavlja sebi pitanja: šta je Buda? šta je sopstvo? Dalaj Lama razmišlja i o ništavnosti, ultimativnoj realnosti i altruizmu: “sva živa bića su ista – svi žele da budu srećni i niko ne želi da pati”.

 

Posle toga Dalaj Lama kreće na kratku jutarnju šetnju po bašti svoje rezidencije, a u slučaju da napolju pada kiša tu je pokretna traka za trčanje. Vrt mu je veoma drag, a posebno voli lale, zumbule, lupine i ciklame. Prijatelji mu donose i orhideje, ali one ne mogu da prežive klimatske uslove u Daramsali, iako je osmislio sistem njihovog navodnjavanja i regulacije temperature u kojima će živeti. Često polira kamenje i perle, pa su i oni ukras njegove bašte.

 

Vodi jednostavan život, bez luksuza i raskoši
 

Doručak se služi u 5:30. Obrok je skroman: najčešće su u pitanju vruća popara, tsampa (ječam u prahu) ili konzervirani hleb, i čaj. Tokom ovog obeda Dalaj Lama sluša vesti iz sveta na radiju BBC-ja ili tibetanske vesti koje se emituju iz Amerike.

Od 6 do 9 sati izjutra Njegova Svetost nastavlja sa prethodno započetim meditacijama i molitvama, a potom sledi čitanje raznih budističkih tekstova i komentara napisanih od strane čuvenih učitelja ove religije. Tokom ovih aktivnosti Dalaj Lama pokušava da vizualizuje mandalu (doslovno “krug”, odnosi se na univerzum), a praktikuje i posebnu vrstu joge koja ima za cilj da čoveka dovede u stanje da iskusi osećanje da je jedno sa bogom i da je zapravo on sam bog. Veruje se da ove mentalne vežbe čoveka spremaju za smrt i daju mu moć kontrole.

 

Dalaj-lama pozvao budiste da okončaju sukobe s muslimanima

 

Posle toga, ako ima vremena, čita indijske novine i ponekad Tajm i Njuzvik.

Ručak se služi u 11:30, kao i svim ostalim budističkim monasima. Kuhinja najpoznatijeg Tibetanca je striktno vegetarijanska. Međutim, tokom poseta inostranstvu, Dalaj Lama je spreman da prihvati i druge vrste jela, kako ne bi uvredio svoje domaćine.

 

U slučaju da je potrebno da razgovara o tekućim pitanjima sa svojim osobljem, ili da izvrši audijenciju ili da da intervju, dolazi u kancelariju u 12:30 i u njoj se nalazi sve do 15:30. Nikada ne daje više od jednog intervjua na dan, ali voli da svakoga dana posećuje izbeglice iz Tibeta koje žive sa njim u Daramsali.

 

Nakon što se vrati u svoj dom, pije večernji čaj oko 17 časova, posle čega sledi povratak molitvama i meditaciji. Pošto sledi striktna pravila vinaje, ne večera. Njegova Svetost odlazi na počinak oko 19 časova. Kaže da je san nabitnija meditacija.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here