pixabay.com

Profesorka Katarina Stefanović iz Klinike za ginekologiju i akušerstvo Univerzitetskog kliničkog centra Srbije izjavila je za RTS da je od početka godine u našoj zemlji rođeno oko 3.400 beba. Ističe da u Višegradskoj postoji Centar za onkofertilitet za pacijentkinje koje imaju karcinom u trudnoći ili imaju problema sa plodnošću posle malignih bolesti.

Zavod za statistiku saopštio je da su do juna rođena 29.334 deteta, odnosno 521 beba više nego u istom periodu prošle godine, što je rast od 1,8 odsto. Najviše rođenih beba, 5.242, imali smo u martu.

Katarina Stefanović, gostujući u Jutarnjem dnevniku, izjavila je da je od početka godine rođeno oko 3.400 beba u Srbiji, dok je tokom proteklog dana 25 – 19 devojčica i šest dečaka.

Na pozitivnije promene u demografskoj politici, međutim, utiče i to što se mnogi sve kasnije odlučuju za roditeljstvo, ali i to što sve mlađe osobe obolevaju od teških bolesti, koje mogu da ugroze njihovo reproduktivno zdravlje.

U GAK Višegradska zato postoji jedinstven Centar za fertilitet i onkofertilitet, u kojem mogu da se leče pacijentkinje iz zemlje i regiona.

Stefanovićeva navodi da su proteklih godina imali iskustva sa velikim brojem pacijentkinja koje su imale karcinom u trudnoći ili su imale problema sa plodnošću posle malignih bolesti.

Prema njenim rečima, reč o jedinstvenom Centru koji sarađuje praktično sa svim klinikama u zemlji i regionu, a koje se bave sličnom problematikom.

– Centar za onkofertilitet funkcioniše po principu konzilijuma, ali i mnogobrojnih savetovališta za onkofertilitet, gde dolaze pacijenti koje uputi lekar ili druga ustanova – navodi Stefanovićeva.

Prema njenim rečima, lečenje za svaku pacijentkinju je jedinstveno i prilagođava se njenim godina, tipu i odmaklosti tumora…

Dodaje da na klinici od 2009. godine postoji program zamrzavanja reproduktivnih ćelija, kao i tkiva jajnika, što je ujedno i način očuvanja fertiliteta.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here