pixabay.com
Tiranosaurus reks

Prema najnovijim otkrićima naučnika, tiranosaurus reks nije mogao da trči. Koja je onda bila najveća brzina koju je mogao da razvije?

Nasuprot uvreženom mišljenju, tiranosaurus reks nije bio poznat po brzini. Umesto toga, T.rex je bio ograničen na brzu šetnju, prema podacima preciznog kompjuterskog modela.

Najveća brzina T. rexa je dugo bila predmet rasprava među paleontolozima. Ranije su najbolje procene otkrivale da je T. rex mogao da trči između 17 i 53 kilometra na sat.

Međutim, paleontolog Vilijam Selers sa Univerziteta u Mančesteru i njegove kolege su došli do preciznije brojke koristeći sveobuhvatnije informacije.

Prema njihovim rezultatima, koji su objavljeni u časopisu PeerJ, manje brzine T. rexa su izvesnije, jer je on verovatno mogao da razvije brzinu od samo 17 km na čas. Svaka veća brzina od ove bi mogla da ošteti njegove kosti.

Pre nekoliko decenija, paleontolozi su proučavali pojedine delove skeleta T. rexa kako bi utvrdili da li je on bio brz ili spor. Upoređivanjem udova T. rexa sa udovima noja došlo se do zaključka da bi dinosaur dugačak 12 metra mogao da bude veoma brz. Međutim, sa pojavom složenih biomehaničkih modela naučnici su mogli da se približe preciznijem odgovoru.

„Morate da sastavite sve delove kako biste dobili punu sliku. Posmatranje samo morfologije vas neće nigde odvesti“, rekao je Džon Hatčinson sa Kraljevskog veterinarskog koležda u Londonu, koji nije bio uključen u ovu studiju.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here