pixabay.com

Iako je slika slavne Mona Lize nastala u 16. veku, još uvek uzburkava duhove. Nije sasvim jasno koga je naslikao slavni slikar Leonardo da Vinči i na šta aludira njen tajanstveni osmeh. Italijanska geografkinja uverena je da je rešila jednu od velikih misterija – mesto njenog nastanka.

Italijanska istoričarka umetnosti i geografkinja Ana Pizoruso navodno je razotkrila barem jednu misteriju – mesto nastanka čuvene slike, piše CNN.

Ona je posetila grad Leko na jugoistočnoj obali jezera Komo u Italiji, gde je, kako veruje, da Vinči naslikao slavno umetničko delo.

U to je vreme krenula slikarevim stopama, pomažući se njegovim dnevnikom i crtežima, prenosi N1 Zagreb.

“U svojim je beleškama spomenuo da je posetio Leko, gde je trebalo da radi kao inženjer”, objasnila je za CNN.

Pizoruso nije prva koja je iznela teoriju o lokaciji Mona Lize. Godine 2011. jedan istoričar umetnosti mesto na kojem se nalazi slika pripisao je gradiću Bavi, a drugi Arecu, ali geograf smatra da je tačan položaj.

Prethodna posmatranja, rekla je, bile su akcentovana na lučni most iznad Mona Lizinog desnog ramena na slici.

Međutim, Pizoruso insistira na tome da se iz jedinstvenog krajolika može više naučiti.

“Ako pogledate pozadinu umetničkog dela, videćete vrhove. To je vrsta erozije koja se događa u krčnjaku koji puca i lomi se u blokove, gotovo kao testera”, rekla je, dodajući da je takva erozija tipična za Leko u Lombardiji.

Analizirala je i “jezero” na slici. Prema njenim rečima, reč je o jezeru Komo, subalpskom ledenjačkom jezeru od pre oko 10 hiljada godina.

“Ako pažljivo pogledate sliku, možete videti izdužena ledenjačka jezera koja imaju poseban oblik poput prstiju”, rekla je Pizoruso, navodeći da kada se led pomerio, odneo je određene delove kopna.

Uprkos svojoj samouverenosti, Pizoruso je ćutala o svojoj pretpostavci 30 godina, deleći je samo u usputnim razgovorima s drugim istraživačima da Vinčija. Međutim, nedavno se vratila u Leko, uverena da su njene pretpostavke tačne. Ona će svoja otkrića predstaviti na najavljenoj geografskoj konferenciji, piše CNN.

Ali otkriće bi moglo dovesti do još više misterija. Takođe – zašto je slavni slikar odabrao baš ovo mesto za ovaj portret.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here