Pixabay.com
Ilustracija

Sok od pomorandže se često ističe kao jedan od omiljenih načina da dan započnete zdravo.

Sokove najčešće kupujemo u prodavnicama, a kad nam se prohte, sami cedimo pomorandže i pijemo domaću verziju. Ali postavlja se pitanje koliko je sok od pomorandže zapravo zdrav i kakve zdravstvene koristi imamo dok ga pijemo.

Na ovo pitanje odgovorila je dijetetičarka Megi Mihalčik, koja tvrdi da to zavisi od toga šta se nalazi u soku od pomorandže, odnosno od informacija i spiska sastojaka na pakovanju.

– Sok od pomorandže može biti deo zdrave ishrane jer je prepun vitamina C, kalijuma i drugih esencijalnih hranljivih materija. Međutim, neke vrste soka od pomorandže mogu sadržati dodatak šećera i manje hranljivih materija od sveže ceđenih ili 100 odsto prirodnih sokova.

On dodaje da je važno da budemo svesni koliko šećera i drugih sastojaka ima u pićima koje konzumiramo.

– Sok od pomorandže može biti zdrav dodatak dobro izbalansiranoj ishrani, ali nisu svi sokovi od pomorandže isti – kaže Mihalčik, a dijetetičarka Erika Ingraham se slaže sa njom.

Ona objašnjava da je „sok od pomorandže bogat izvor vitamina C, za koji je poznato da blagotvorno deluje na imuni sistem“, i dodaje da je sok od pomorandže bogat kalijumom koji je važan za zdravlje srca i funkciju mišića, piše Parade.

Kako redovno konzumiranje soka od pomorandže utiče na naše telo?

Redovna konzumacija soka od pomorandže, sve dok je bez dodatog šećera, može pozitivno uticati na naš organizam.

– Sok od pomorandže je bogat izvor vitamina C, koji pomaže u podršci imunološkom sistemu. Konkretno, vitamin C je uključen u rast i popravku tkiva, što može pomoći u oporavku od bolesti i povreda – objašnjava Ingraham.

Ako pijemo sok od pomorandže obogaćen vitaminom D, Ingraham dodaje da dodatno jača imuni sistem. Vitamin D pomaže imunim ćelijama da se odbrani od patogena kao što su bakterije i virusi.

Dugoročno, konzumiranje soka od pomorandže može pomoći u unapređenju zdravlja kože, zdravlja srca i jačanju imuniteta zbog svojih hranljivih materija i antioksidanata, ističe Mihalčik.

Dijetetičari ističu da ne treba preterivati sa porcijama soka na dnevnom nivou, jer čak i šećer koji dolazi iz voća može negativno da utiče na organizam ako se konzumira u prevelikim količinama. Dodaju da je uz doručak koji sadrži proteine i nezasićene masti najbolje popiti čašu soka od pomorandže, prenosi Index.hr.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here