pixabay
Ilustracija

Zimsko vreme donosi velike navale hladnoće i suvog vazduha. Svaki od ovih elemenata stavlja vaš sistem grejanja na test dok pokušavate da uravnotežite udobnost i sigurnost sa pristupačnošću i uštedom.

Dakle, koja je razumna temperatura za dom zimi? Da li je normalno da u kući budemo u kratkim rukavima cele zime?

Ako zanemarimo specifične geografske razlike, prosečna temperatura u sobi treba da bude između 20°C i 24°C. Međutim, kako bi se izračunala idealna vrednost, moraju se uzeti u obzir geografsko područje, godišnje doba, materijal od kog je izgrađena kuća kao i lični osećaj ukućana.

Ali, pitajte 10 ljudi koja je najbolja temperatura za njihov kućni termostat dobićete 10 različitih odgovora. Međutim, jedno su navike, a drugo činjenice koje svedoče o zdravstvenim tegobama i prednostima toplijih i hladnijih prostorija,

Prekomerno zagrevanje

Prekomerno zagrevanje preko 22 °C će trošiti energiju i doneće vam ogroman račun za komunalne usluge. Zagrevanje takođe smanjuje relativnu vlažnost (RH) u vašem domu, što isušuje sve, od kože do drveta na vašem podu.

Preterano suvi uslovi takođe će povećati opasnost od požara u vašem domu, posebno ako imate kamin ili drugi izvor otvorenog plamena. Osim toga, isušene sluzokože u vašem nosu ili očima olakšavaju bakterijama i virusima da uđu u vaše telo, što nikako nije dobro.

Koja je temperatura prehladna za kuću?

Iako svi imaju različitu toleranciju na hladnoću, idealne postavke zimske toplote generalno bi trebalo da budu na ili iznad 17 °C. Preterana hladnoća bilo šta ispod 16 °C u vašem domu može zapravo podići vaš krvni pritisak jer vam se krv zgušnjava na niskim temperaturama. To onda dovodi do rasta buđi, a buđ takođe može ući u vaše ventilacione otvore. Ova stanja mogu povećati vaše rizike od alergija. Stariji građani su podložniji hladnoći, pa pazite da previše ne smanjite toplotu jer je moguće dobiti hipotermiju u sopstvenom domu, piše “Acurite”.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here