Tanjug
Ambasadorka Kine u Srbiji Čen Bo

Ambasadorka Kine u Srbiji Čen Bo ne može, kako kaže, da prepozna maligni uticaj njene zemlje na Srbiju, o kome govori politički Zapad. Ona ističe da joj je teško da razume da je dobar razvoj srpsko-kineskih odnosa prepreka ulasku Srbije u EU i navodi da je snažna i stabilna Evropa i u interesu Kine.

Čen Bo konstatuje da postoje određeni faktori koji ne žele dobar razvoj srpsko-kineskih odnosa, jer smatraju da to utiče na njihove interese u Srbiju. Napominje da razvoj odnosa Kine i Srbije nikada nije bio usmeren prema trećoj strani i da je očigledno da je saradnja ove dve zemlje doprinela razvoju Srbije.

Kako objašnjava, Kina nikada nije težila za uticajem na unutrašnju i spoljnu politiku Srbije, uvek je poštovala izbor Srbije za njenu pridruživanje EU, a uz to, konstatuje ona, mnoge države članice EU imaju daleko veći obim saradnje sa Kinom u odnosu na Srbiju.

– Saradnja Kine i Srbije je obostrano korisna i u skladu sa interesima i željama naša dva naroda. Uverena sam da ovi faktori neće imati veliki uticaj na odnose naše dve strane – navodi kineska ambasadorka.

– Iz perspektive prijateljstva i saradnje mogu da kažem da uticaj i Kine i Srbije zaista vremenom sve više raste – navodi Čen Bo i dodaje da iz dana u dan sve više Srba želi što više da sazna o Kini, kineskoj kulturi, istoriji, jeziku, pa čak i o kineskoj kuhinji, kao i da sve više ljudi postaju korisnici srpsko-kineske saradnje.

Saradnja Kine i Srbije, dodaje ona, sve više doprinosi i razvoju Srbije u različitim oblastima.

– S druge strane situacija je ista. Uticaj Srbije u Kini vremenom takođe raste. Broj univerziteta u Kini koji nude predmete na srpskom jeziku se povećao sa jednog na sedam u proteklih nekoliko godina – objašnjava Bo.

1 COMMENT

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here