Pixabay
Ilustracija

Da li ste ikada zagrizli omlet ili lepo ispekli jaje samo da biste okusili hrskavi komadić ljuske jajeta? Iako možda nije ukusno ili idealno, konzumiranje ostataka ljuske od jajeta je češće nego što mislite, i to nije nužno loša stvar.

Kao i jaja, ljuske od jaja imaju različite hranljive materije koje su korisne za naše telo.

Možete li jesti ljuske od jaja?

Prirodno je da želite da izvučete delove ljuske jajeta iz svega što pravite, ali ne treba da se brinete ako otkrijete da su neki dosadni komadi ostali iza. Ljuske jaja su napravljene od kalcijum karbonata, uobičajenog oblika kalcijuma koji čini naše nokte, zube i kosti, ali sadrže i druge proteine i minerale. U stvari, mnoge prodavnice zdrave hrane i suplemenata prodaju ljuske jaja u obliku praha, što može biti posebno korisno za one sa osteoporozom. Takođe možete kupiti membranu u prahu od ljuske jajeta, za koju je dokazano da pomaže zdravlju zglobova.

Međutim, pre nego što počnete da žvaćate ostatke ljuske od jajeta, još uvek postoje neke važne stvari kojih treba da budete svesni. Prvo, jedenje oštrih komada ljuske može vam ogrebati ili čak probiti grlo. A ako komadići potiču iz sirovog jajeta, može postojati rizik od bakterija, poput salmonele.

Ako vam je potrebno povećanje kalcijuma, možete napraviti sopstveni isplativ dodatak praha od ljuske od jajeta kod kuće. Počnite tako što stavite ljuske jaja u šerpu, pokrijte ih vodom i kuvajte oko 15 minuta.

Ovo će sterilisati ljuske od jaja i učiniti ih bezbednim za jelo. Onda je vreme da ih razbijemo. Većina ljudi radije koristi tučak za razbijanje ljuske jajeta, ali možete koristiti i blender ili oklagiju. Samo je ključno da se uverite da su školjke mlevene dok ne budu super fine. Kada ljuske jajeta imaju finu konzistenciju, možete dodati prah u smutije, peciva, ili čak supe, da biste dobili dodatnu dozu kalcijuma.

Dakle, sledeći put kada se mali komad ljuske jajeta nađe u vašem obroku, ne brinite se! U osnovi je kao da jedete vitamin, piše Real Simple.

1 COMMENT

  1. Pošto imam osteoporozu koristim ljuske od jaja tako što ih prokuvam, dobro osušim u rerni i sameljem u prah u mlinu za kafu. Uveče, kašičicu tog praha prelijem sa sokom od limuna i ostavim pekonoći u frižideru. Sutradan popijem taj sadržaj.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here