EPA/Pavel Golovkin
Vladimir Putin

Snimci pretrpanih bolnica ukazuju da je stvarni broj smrtnih slučajeva u Rusiji daleko veći nego što pokazuju službeni podaci.

“Udovi beživotnog tela vise s nosila na odeljenju bolnice dok se samo nekoliko metara dalje pacijenti s koronavirusom bore za svoj život. Starija žena teško diše, a njena očajnička borba za dah čuje se u podlozi još jednog od mnogih uznemirujućih video-zapisa s mobilnih nastalih u bolnicama širom Rusije”, objavio je CNN.

“Ovako izgledaju naše noći, zastrašujuće”, kaže muški glas na snimku koji je CNN-u ustupio ruski lekarski sindikat sklon opoziciji, koji kaže da je to sredinom oktobra snimio član bolničkog osoblja u Uljanovsku, gradu oko 700 km istočno od Moskve.

Ovaj užasni video-zapis samo je jedan od nekoliko koje je CNN dobio i koji otkrivaju zastrašujuće uslove u prenatrpanim bolnicama. Neki snimci prikazuju mrtvačnice s ogoljenim telima, nagomilanim jedno na drugo na prljavim podovima, u prizorima koji više nalikuju ratnim zonama nego bolnicama.

Dok se Rusija bori da pandemiju stavi pod kontrolu, video-zapisi su jedan od nekoliko znakova koji ukazuju da je stvarni broj smrtnih slučajeva daleko veći nego što pokazuju službeni podaci, odnosno Kremlj.

Spekuliše se da je stvarni broj desetorostruko veći od zvanično prikazanoga.

CNN je takođe dobio pristup vrhunskoj privremenoj bolnici protiv koronavirusa s 1.300 kreveta u Moskvi, postavljenoj u dvorani za klizanje sa svetskog prvenstva, zvanoj “Ledena palata”.

Međutim, tamo je sve na svom mestu, sve radi i sve je uredno, navodi CNN.

1 COMMENT

  1. Ја толико верујем искреном цнн-у, руси ни близу нису искрени као они !

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here