EPA

Svi smo makar jednom u životu postavili sebi pitanje – Da li kada dođemo na benzinsku stanicu i sami počnemo da točimo gorivo pravimo prekršaj?

Da li gorivo na benzinskoj stanici sipate sami ili čekate prodavca da to učini? Po nekim procenama, ali i rečima prodavaca, 40% naših vozača doliva samostalno, dok ostalih 60% nije sklono samoposluživnju, a ovi koji su u većini formalno pravno postupaju ispravno, navodi se u emisiji SAT na RTS.

Zakon o trgovoni prepoznaje samousluživanja, ali protivpožarni propisi ne! Odnosno, postavljaju preterane zahteve po kojima je potrebno znanje i obuka na nivou lica zaduženog za točenje goriva u rafinerijama. Da li onda kada dođete na benzinsku stanicu i sami počnete da točite gorivo pravite prekršaj?

– Zavisi ko tumači propise, Sektor za vanredne situacije MUP kada tumači propise, i uopšte ta branša, oni smatraju to manipulacijom goriva poput onog u rafinerijama i skladištima što ne postoji nigde u svetu. Samoposluživanje na bezinskim stanicama je uobičajno u svim zemljama Evrope. Ona je kod nas jednim propisom regulisano na takav način da je moguće i dozvoljeno, a drugim propisom zapravo se dovodi u pitanje da li je dozvoljeno vozaču da sam toči gorivo u svoje vozilo. Zato bi bilo dobro da se u nekom narednom periodu to iskristališe i protumači preciznije jer dovodimo u opasnost i vlasnike benzinskih stanica i potrošače – rekao je generalni sekretar Udruženja naftnih kompanija Srbije Tomislav Mićović za emisiju SAT.

Zanimljivo je pitanje “šta ćemo onda sa benzinskim stanicama na kojima je predviđeno samoposluživanje, pa i sa onima na kojima nema fizičkog prisustva zaposlenih?”. Ima ih svuda u Evropi i svetu ali i sve više kod nas. Naši propisi dozvoljivaju njihov rad, čak propisuju i potrebnu opremu, video nadzor i sl. i na njima samo kupci mogu da sipaju gorivo. U ovoj neusklađenosti propisa postoji ipak neko saglasje a ono se odnosi na točenje tečnog naftnog gasa (TNG).

– Protivpožarni propisi svrstavaju benzinske stanice u kategoriju veoma opasnih postrojenja poput rafinerije i skladišta. Obaveza obuke, čak zaposlenih točioca je ista kao u ovim postrojenjima što nema nikakvog smisla. Jedino gde je obuka važna i gde vozači ne smeju sami da sipaju gorivo u svoje vozilo je zapravo sipanje TNG. TNG zbog svojih kriogenik karakteristika ima niz opasnosti koji mogu da nastanu i zbog toga je važno da uvek, bez izuzetaka, rade zaposleni na benzinskim stanicama koji su za to obučeni – navodi Tomislav.

S obziram na sve možemo samo konstatovati da točenje goriva u rezervoar od strane kupca nije zabranjeno! Štaviše, ovakav način prodaje je i predviđen ukoliko je prodavac obezbedio tehničke uslove i kupac barem može da bude spokojan da je to gorivo legalno i proverenog kvaliteta zahvaljujući sistemu konstantnog monitoringa i programom markiranja derivata nafte.

4 COMMENTS

  1. Ja ne volim da toim gorivo sam. Većina pumpi nema dovoljno personala ili hoće da uštede na plati i moraš sam da točiš pa da uđeš unutra da paltiš račun pri tome se skoro uvek čeka red. Najviše volim kada mi neko natoči a ja ne izađem iz auta i samo platim preko prozora. Ranije je tako bilo

  2. Juče sam svirao,čekao 15 minuta opominjuci da neko dodje i izadje iz prostora i naravno ,niko se nije pojavio. Onda na OMV pumpama Beograd Zagreb neka napišu Samousluzno punjenje da se nebi stvarali redovi. Svi zaposleni ćute i kuliraju kao da je to obaveza kupca goriva a ne njihova!!! Cak sam ih nekoliko puta zaticao iza pulta kako se skrivaju i nece da rade.Sramotno i bedno,ponižavajuće…

  3. Sad više nije slučaj, ali je bilo učestalo pre par godina da kad počnem da točim gorivo brojilo odmah vrti, a gorivo krene da se toči kad je već brojilo otkucalo par litara goriva. Tako mi se jednom desilo da u kanistera od 5 l “natočim” 7 l a kanistera još daleko od punog. Može li neko zamisliti koliko su nas pokrali u ta vremena. Sad kad taj kanistera punim do čepa, stane 4.9l.

OSTAVITE KOMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here